Sutra u Budimpešti zajednička sjednica vlada Hrvatske i Mađarske

HRVATSKA i mađarska vlada sutra će u Budimpešti održati zajedničku sjednicu na kojoj će raspravljati o nizu tema, od pogranične, gospodarske i infrastrukturne suradnje do suradnje u kulturi, zaštiti manjina, okoliša, te zajedničkoj kandidaturi za Europsko nogometno prvenstvo 2012.

Uz zajedničku sjednicu dviju vlada, premijer Ivo Sanader susrest će se i s mađarskim predsjednikom Laszlom Solyom, a posjetit će i zajedničke prostorije u kojima se priprema hrvatska i mađarska kandidatura za dobivanje organizacije Europskog nogometnog prvenstva 2012. Također će posjetiti i Hrvatsku državnu samoupravu.

Bilateralni odnosi Hrvatske i Mađarske iznimno su dobri, a zajednička sjednica vlada dviju država pridonijet će intenziviranju tih odnosa, te je pretočiti i u neke konkretne projekte, ističe glasnogovornik Vlade Ratko Maček.

Kako je najavljeno iz hrvatske Vlade, između dviju vlada i nekoliko resornih ministarstava sutra bi trebalo biti potpisano i više bilateralnih dokumenata, uz ostalo zajednička izjava o namjeri suradnje glede zajedničkog pristupa razvitku i regionalnoj politici, sporazumi o suradnji na području zaštite okoliša i prirode, te suradnje na području zdravstva i obrazovanja.

Očekuje se i potpisivanje ili dogovor o deklaraciji o energetskoj suradnji jer bi se na dnevnom redu sjednice dviju vlada trebala naći i pitanja iz područja energetike.

Dvije bi vlade trebale donijeti i zaključke o pregovorima između HEP-a i Mađarske elektroprivrede o izgradnji dvostrukog poveznog dalekovoda Ernestinovo-Pecs, kao i Ine i MOL-Gas Transmissiona o mogućnosti nabave dodatnih količina prirodnog plina iz Rusije izgradnjom novog plinovoda na teritoriju Mađarske koji bi se povezao s Donjim Miholjcem. Bio bi to novi dobavni pravac plina za Hrvatsku, a prijedlog izgradnje tog plinovoda je i u strategiji razvoja plinoopskrbnog sustava u Hrvatskoj do 2011.

Uz energetiku pozornost će biti posvećena i suradnji na drugim područjima gospodarstva, a članove hrvatske Vlade u Budimpešti će pratiti i gospodarsko izaslanstvo u kojem će biti i čelnici Ine, HEP-a, Plinacro-a, Podravke, Končara, Hrvatskih voda i Hrvatskih šuma, itd.

Članovi hrvatske i mađarske Vlade razgovarat će i o pitanjima pogranične suradnje i objavi ugovora o uspostavi graničnog prijelaza Goričan-Letenye II za kontrolu graničnog prometa osoba na autocesti.

Razgovarat će se i o suradnji na područjima poljoprivrede i vodnog gospodarstva, pa se tako očekuje i pokretanje postupka sklapanja ugovora ministarstava poljoprivrede o suradnji u poljoprivrednom sektoru, a s ciljem učinkovitije pripreme Hrvatske za članstvo u EU.

Razgovarat će se i o suradnji na područjima manjina, kulture, obrazovanja, primjerice potpori izdavanju zajedničkog hrvatsko-mađarskog i mađarsko-hrvatskog rječnika, osnivanju katedre za mađarski jezik i književnost na osječkom Sveučilištu.

Sutrašnja sjednica prva je zajednička sjednica s Vladom Mađarske i ujedno prva koju će hrvatska Vlada održati izvan granica RH. To je druga sjednica koju Vlada premijera Ive Sanadera održava s vladom druge, susjedne države nakon što je u lipnju prošle godine na Brijunima održala zajednički radni sastanak s Vladom Slovenije.

Mađarska Vlada premijera Ferenca Gyurcsanya krajem prošle godine u Beču je održala zajedničku sjednicu s austrijskom Vladom. 

Pročitajte više