Suverenist: SDSS-ova Šimpraga nije osudila četničke incidente u Kninu

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

SUVERENIST Marijan Pavliček izjavio je u Hrvatskom saboru da SDSS-ova zastupnica Anja Šimpraga, koja bi trebala postati nova potpredsjednica Vlade, nije osudila nedavne incidente koji su se za pravoslavni Uskrs dogodili u Kninu, njezinu rodnom kraju.

"Anja Šimpraga nije se udostojala osuditi nedavne incidente na pravoslavni Uskrs u Kninu, gdje su bili oblijepljeni plakati koji veličaju paratvorevinu SAO Krajinu i četničke vojvode", rekao je Pavliček u slobodnom govoru u ime Kluba Hrvatskih suverenista. 

Pavliček: Plenković je rekorder po broju razriješenih ministara

Ustvrdio je i da se Šimpraga "proslavila u saboru srceparajućim slobodnim govorom" o tome kako je kao maloljetna djevojčica morala napustiti rodni Knin zbog vojno-redarstvene akcije Oluja, a mnogi mediji su stali na njezinu stranu.   

Vezano uz predstojeću rekonstrukciju vlade, Pavliček je kazao da je premijer Andrej Plenković rekorder po broju ministara u njegove dvije vlade.

Podsjetio je da je kroz prvu vladu "protutnjalo" 35 ministara, od kojih je 15 bilo razriješeno. Također, u ovoj vladi je zbog korupcije otišao Darko Horvat, a dva ministra su pred izlaznim vratima - Josip Aladrović i Tomislav Ćorić - te potpredsjednik vlade Boris Milošević. 

"To samo pokazuje da Plenković nema kvalitetan kadar ili bira loše, odnosno koruptivne ljude. Nikako drugačije se ne može objasniti da toliko ministara u šest godina napusti vladu zbog sumnje na korupciju", kazao je Pavliček. 

Bauk: Vlada ne ide u rekonstrukciju, već u lustraciju

Arsen Bauk, u ime Kluba SDP-a, ustvrdio je kako vlada ne ide u rekonstrukciju, nego u lustraciju. "Možda nije loše da se nakon dva i pol mjeseca postavi standard da u vladi ne mogu biti osobe protiv kojih je otvorena istraga", rekao je Bauk u slobodnom govoru.

Malim korakom naprijed smatra i to što u vladi neće ostati Josip Aladrović, kojem je vlada ukinula imunitet na temelju zahtjeva DORH-a i Uskoka.

Upozoravajući na probleme vezane za smanjenje broja stanovništva u zemlji, posljedice potresa na Baniji, agresiju Rusije na Ukrajinu, rast cijena i inflaciju Milorad Pupovac (SDSS) ironično je poručio da smo pri tome zaboravili na ono najvažnije - Udbu. 

"Svo naše bavljenje potencijalnim demografskim slomom Hrvatske, potresom na Baniji, opasnošću da se ruska invazija na Ukrajinu pretvori u rat u cijeloj Europi i svijetu, obuzdavanjem cijena i inflacije, globalnim zagrijavanjem i pretvaranjem Zemlje u prostor potopa i suše besmisleno je ako se ne bavimo Udbom. Udba je iza svega toga, ona je prauzrok", kazao je Pupovac.        

Puljak: Iseljenici iz Hrvatske pobjegli od HDZ-a

Navodeći da je samo pet zainteresiranih povratnika iz inozemstva koristilo vladinu mjeru "Biram Hrvatsku", Marijana Puljak (Klub Centra i GLAS-a) rekla je da su svi koji su iselili iz naše zemlje odbili vratiti se u Hrvatsku. Ustvrdila je da su oni koji su otišli iz Hrvatske "pobjegli od HDZ-a" i ne može ih se kupiti novcem.

"HDZ nagrađuje poslušnost umjesto kompetentnosti, marljivosti i požrtvovnosti, ismijava znanje te se izruguje pravim poduzetnicima. Tko bi se vratio u takvu zemlju?" zapitala se Puljak.

Upozoravajući na demografsko starenje Hrvatske, Ante Deur (Klub HDZ-a) rekao je da je zagrebačka vlast ukinula novčanu pomoć roditeljima odgojiteljima.

 "Pokušaj radikalnog rezanja prava roditeljima odgojiteljima u Zagrebu korak je u krivom smjeru, čija posljedica može biti rast dječjeg siromaštva u velikom broju obitelji", ustvrdio je Deur.

Pročitajte više