Vujnovčev PPD lani imao skoro milijardu eura manje prihoda

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Prvo plinarsko društvo (PPD) ostvarilo je u 2023. neto dobit u iznosu od 30.4 milijuna eura, što je 22 posto manje nego 2022. godine, kada im je neto dobit iznosila 38.85 milijuna eura, priopćili su. Istodobno, kompanija je ostvarila prihode od 3.5 milijarde eura ili 20 posto manje u odnosu na 2022. godinu kada su im prihodi bili 4.37 milijardi eura.   

Pad dobiti u skladu je s očekivanjima i odgovara padu prodanih količina plina, odnosno padu prihoda, navode iz PPD-a. Naglašavaju da je spomenuto smanjenje prihoda i dobiti prije svega uzrokovano padom cijene plina na europskim burzama, budući da je tijekom 2023. godine došlo do značajnog pada cijene plina u odnosu na rekordnu 2022. godinu.

Prošla je godina, ističe se u priopćenju, započela s cijenom od 75 eura/MWh, ali je do kraja godine na relevantnim burzama cijena plina pala na 30 eura/MWh. Iz PPD-a ističu kako na inozemnim tržištima također svjedoče smanjenju prodaje uzrokovane smanjenom potrošnjom plina uslijed toplijeg vremena te značajnim padom industrijske potrošnje u Europi.

Kupovina Gazpromovog plina obustavljena krajem 2022. 

Iz PPD-a navode da su i dalje prije svega orijentirani na prodaju na inozemnim tržištima, na kojima su od prodaje plina lani ostvarili prihod od 2.65 milijarde eura ili 76 posto ukupnih prihoda kompanije. S druge strane, lanjski je prihod od prodaje domaćim potrošačima na hrvatskom tržištu iznosio 818 milijuna eura, a što je 24 posto ukupne PPD-ove prodaje plina.

Nabavu plina PPD ostvaruje na europskom plinskom tržištu, dok dio plina nabavlja iz američkoga LNG-a te ima potpisane dugoročne ugovore o nabavi. U ukupnoj nabavi plina u 2023. godini LNG je činio 31 posto, dok je trgovanje na burzama osiguralo 69 posto plina, koji je PPD plasirao na tržišta. 

Iz PPD-a podsjećaju da plin nabavljaju isključivo iz europskih ili američkih izvora, dok je kupovina Gazpromovog plina obustavljena u studenome 2022. godine.

U 2023. godini PPD je izašao iz ENNA grupe i sada je u izravnom vlasništvu tvrtke Pavla Vujnovca pod nazivom Blue Horizon, koja također ima sjedište u Vukovaru. Tvrtka trenutno ima razvijeno poslovanje u Švicarskoj, Italiji, Mađarskoj, Sloveniji i Rumunjskoj.

Pročitajte više