Suvlasnici izdavača Jutarnjeg lista surađuju sa Sanaderom

PISMO u kojem se navodno predsjednik Uprave Ninoslav Pavić zgraža nad informacijom da će Ivo Sanader postati zaposlenik WAZ-a, koje je odaslano svim redakcijama u Hrvatskoj podiglo je na noge kako upravu EPH-a, a tako i njemački WAZ koji je već angažirao odvjetnika.

No, iako i EPH-a i WAZ-a tvrde da je pismo krivotvorina, zanimljiva je žustra reakcija na pismo koja postaje jasnija kada smo provjerili dio navoda iz pisma u kojem se spominje da se Sanader sastao s vlasnicima WAZ-a u njemačkom gradu Essenu te da savjetuje WAZ.

"Sanader je bio u Essenu i savjetovao je WAZ"

Taj navod koji nam je bio posebno zanimljiv nije opovrgnut. Da je tome tako službeno su nam potvrdili njemački suvlasnici Jutarnjeg lista odnosno EPH. 

"Tijekom njegovog boravka smo se sastali s njim i savjetovali se", potvrdio je za Index glasnogovornik WAZ Mediengruppe Paul Binder koji je kazao kako je Sanader bio u Essenu "drugim povodom". O prirodi "savjetovanja" sa Sanaderom Binder nije dao dodatne informacije, tako da zapravo ne znamo kakvi su točno odnosi Sanadera i WAZ-a, osim da postoje kontakti te da ih je Sanader "savjetovao".   

Naime, zanimala nas je informacija je li Sanader u poslovnom odnosu s WAZ-om odnosno je li angažiran. No to iz WAZ-a nisu htjeli ni potvrditi ni demantirati. U EPH također nisu htjeli komentirati Sanaderovu savjetodavnu ulogu.

"Mi jednostavno ne možemo komentirati u ime naših suvlasnika", rekao je direktor komunikativne korporacije EPH-a Sven Semenčić za Index.

Njemački WAZ: Ovdje nitko ne zna pisati hrvatski

Vratimo se trenutak, na pismo, odnosno na navodnu prepisku između Pavića i jednog člana njemačke uprave WAZ-a koja je jutros odaslana na gotovo sve hrvatske redakcije. Naime, iz Uprave EPH službeno odgovorili kako pismo nije autentično te da je"riječ o podmetanju". Istu stvar potvrdili su nam iz njemačkog WAZ-a.

"Nisam u stanju potvrditi autentičnost ove korespondencije koju ste nam poslali. Što se tiče dijela korespondencije na hrvatskom jeziku, moram reći da nitko u WAZ-ovom uredu u Essenu ne zna pisati na hrvatskom. Ni 23. studenog ni bilo kojeg drugog datuma nismo primili poruku od gospodina Pavića, koja bi ličila poruci koju ste poslali", stoji u odgovoru glasnogovornika WAZ Mediengruppe Paul Bindera kojeg je poslao preko odvjetnika kompanije dr. Axela Krolla.

"Također nisam u mogućnosti potvrditi autentičnost teksta na njemačkom, budući da nije moguće da ste poruku, koju smo mi navodno poslali gospodinu Paviću, dobili legalnim putem. Ovo je očigledno okušaj stvaranja intriga, koje počinju na mjestu na kojemu je poruka sastavljena. A to mjesto nije središnji ured WAZ Mediengruppe, gdje ta poruka nije poznata", dodao je Kroll.

"Pismo nije autentično!"

U Jutarnjem listu, kao i u ostalim izdanjima EPH pismo je jutros glavna tema, a tijekom jutra stiglo je i službeno priopćenje.

"Navedena email komunikacija ne predstavlja autentičnu prepisku između gore spomenutih osoba. Ovo nije prvi pokušaj manipulacije elektronskom poštom EPH u posljednje vrijeme. Svako daljnje prenošenje ili objavljivanje ove fabricirane informacije smatrat će se grubim vrijeđanjem prava i interesa EPH, kao i subjekata navedenih u prepisci. Zbog povrede prava i interesa spomenute osobe bit će primorane pokrenuti odgovarajuće postupke radi naknade štete kao i podnijeti odgovarajuće kaznene prijave radi kaznenog djela klevete", stoji u priopćenju EPH-a.

Pročitajte više