Sv. Ivan Zelina: Kaznene prijave protiv vozača autobusa i tvrtke "Čazmatrans" zbog trovanja djece ugljičnim monoksidom

ZAGREBAČKA policija podnijet će kaznene prijave protiv tvrtke "Čazmatrans" i vozača njezina autobusa u kojemu se danas na području Sv. Ivana Zeline zbog istjecanja ugljičnog monoksida otrovalo 14-ero djece, od kojih je jedno zadržano na liječenju.

U nadopuni ranije informacije, u kojoj je stajalo da je otrovano 12-ero djece, policija je naknadno izvijestila da je u zagrebački KBC Rebro do 13,30 sati primljeno 14-ero djece u dobi od 10 do 14 godina, a očekuje se da će se na liječnički pregled javiti sva djeca koja su bila u školskom autobusu.

Zbog sumnje da su počinili kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, policija će, kako najavljuje, podnijeti kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu protiv prijevozničke tvrtke "Čazmatrans" i 33-godišnjeg S.T. koji je vozio autobus.

Naime, izvanrednim tehničkim pregledom i obavljenim očevidom utvrđeno je da je autobus bio tehnički neispravan, a neispravni su bili i sustav za kočenje te odvod sagorjelih plinova.

Zbog kvara na sustavu za kočenje došlo je do blokade kočnica na zadnjim kotačima, što je stvaralo neugodan miris, ali uzrok trovanja djece je ugljični monoksid koji je u putnički prostor autobusa ulazio zbog višestrukih oštećenja na auspuhu koji su nastali zbog dotrajalosti, kažu u policiji.

Ugljični je monoksid, dodaju, izlazio kroz otvore auspuha i kroz poklopac na podu autobusa, koji nije dobro prilijegao, te se vraćao u putnički prostor u koncentraciji koja je izazvala trovanje djece.

Od 14-ero djece koja su zbog mučnina, glavobolja i povraćanja zatražila liječničku pomoć u Domu zdravlja u Sv. Ivanu Zelini, a potom i u KBC Rebro, samo je jedan dječak priključen na respiratorni aparat i zadržan na liječenju, dok je kod ostalih utvrđen blaži stupanj otrovanja.

Djeca su se vozila u školskom autobusu tvrtke "Čazmatrans" koji je prevozio učenike iz okolnih sela do Osnovne škole Dragutina Domjanića u Sv. Ivanu Zelini, a tijekom vožnje je u stražnjem dijelu autobu došlo do nakupljanja dima.

Po dolasku u školu djeca su se požalila učiteljici koja ih je odvela na pregled u Dom zdravlja, odakle su prevezni u zagrebački KB Rebro, gdje im je analizom krvi utvrđeno da su otrovani ugljičnim monoksidom.

Pročitajte više