Svaka zemlja svog Kaćunka ima: Spot Dina Merlina vrijeđa muslimane

AKO NISTE znali, i Bosna i Hercegovina ima svoju verziju nenadmašnog don Anđelka Kaćunka koji bdije nad dušama vjernika. Da je tako govori slučaj Dina Merlina, kojemu je kao i kolegici Severini uspjelo poći za rukom uvrijediti vjerske osjećaje, ali ne katolika nego muslimana u toj zemlji. Riječ je o pjesmi "Dabogda", a čini se kako nisu sporne riječi skladbe, već spot.  

Naime, u jednom dijelu spota imam pleše "limbo" dok mu dva kršćanska svećenika drže konopac, ispod kojeg se provlači, i naravno, pokušava ne dotaknuti uže. Tako nešto, "ruši autoritet imama", smatra čelništvo Narodne bošnjačke stranke (NBS) , te "vrijeđa vjerske osjećaje". NBS je zatražio zabranu emitiranja spota, a Dino Merlin odnosno Dino Dervišhalidović zamoljen je da razmisli o svemu te da u "miru i tišini" prizna svoju grešku.

Prijete pozivom na bojkot Dinovih koncerta i prodaju nosača zvuka

"Kontekst pjesme u kojoj se spominje Alahove ime, ne ostavlja mjesta nikakvoj umjetničkoj fikciji ili aluziji, osim da plesač sa ahmedijom na glavi, uz dvojicu drugih kršćanskih svećenika, predstavlja islamskog svećenika", stoji u priopćenju Narodne bošnjačke stranke koji smatra neprimjerenim spot za pjesmu "Dabogda", budući se prema njihovom mišljenju vrijeđa muslimane.  

"Ukoliko Dino Merlin to ne učini NBS će pozvati vjernike muslimane da bojkotiraju kupovanje nosača zvuka s ovom pjesmom, a zabraniti će se i posjet koncertima Dine Merlina", stoji u priopćenju NBS-a kao i molba televizijskim kućama u Bosni i Hercegovini da se obustavi emitiranje ovoga spota iz poštovanja prema svojim gledateljima koji su vjernici.

Dino se oglušio

Čelnik NBS-a Nedžad Latić obavijestio je javnost kako se Dino Merlin, oglušio o njih apel, pa je njegova stranka uputila zahtjev "regulatornoj agenciji za komunikacije" da se spot trenutno zabrani za izvođenje zbog uvredljivosti sadržaja. Recimo na kraju kako je pjesmu "Dabogda", Dino Merlin snimio u duetu s Harijem Varešanovićem, dok je spot režirao Pjer Žalica.  

I.Ć.
Foto: screenshot spota "Dabogda"

Pročitajte više