Svaki treći zaposleni Hrvat je "na državnoj sisi"

MEĐUNARODNA organizacija rada izračunala je da u javnom sektoru u Hrvatskoj ukupno radi čak 29,46 posto svih zaposlenih! Podatak da je svaki treći zaposlenik u Hrvatskoj "na državnoj sisi" iznimno je zabrinjavajuć.

Ove brojke znatno su veće od prosjeka u Europskoj uniji, a među zapadnim zemljama s Hrvatskom se mogu mjeriti samo Skandinavci. U Skandinaviji je, naime, sasvim normalno da je država najveći poslodavac pa tamo u javnom sektoru radi oko 33 posto zaposlenih.

Problem nije, pokazuju podaci Međunarodne organizacije rada, u javnoj upravi, već u državnim firmama. U javnoj upravi, naime, zaposleno je 16,9 posto od ukupnog broja zaposlenih u Hrvatskoj. Slične brojke ima i EU, gdje je u javnoj upravi zaposleno 16,45 posto od ukupnog broja zaposlenih.

Upravo ovaj podatak je razlog zbog kojeg su javna poduzeća prisiljena rezati broj zaposlenika. Kosoričine gospodarske mjere podrazumijevaju smanjenje broje zaposlenih u državnim firmama za pet posto do kraja godine, a očekuje se da će većina otkaza biti podijeljena u rujnu i kolovozu. No, čak i nakon toga će Hrvatska imati drastično previsok broj zaposlenih u javnim firmama, zbog čega je sljedeći logični potez privatizacija.

Pročitajte više