Svako peto dijete žrtva je seksualnog zlostavljanja!



U HRVATSKOJ je čak 18,1 posto djece u djetinjstvu doživjelo neki oblik seksualnog zlostavljanja. Taj prosjek u Europi je još gori, gdje je seksualno zlostavljano svako peto dijete! Rezultati su to istraživanja koje je prezentirano na skupu "Zaštita djeteta svjedoka u postupcima policije, kaznenom i prekršajnom postupku".

Polovica djece zlostavljana u obitelji

Mila Jelavić, pravobraniteljica za djecu, kazala je da je čak 13,7 posto zlostavljane djece u Hrvatskoj doživjelo neki oblik "kontaktnog zlostavljanja". Jelavić je istaknula da se u postupcima svake godine nađe oko 5000 zlostavljane djece, od čega ih je oko pola žrtva zlostavljanja u vlastitoj obitelji.

Sustav zaštite djece-svjedoka također sadrži brojne slabosti. Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba Gordana Buljan-Flander istaknula je da višestruko svjedočenje kod djece izaziva stres, dodavši da su ispitivači često nestručni i neosjetljivi prema traumi koje je dijete pretrpjelo.

"Važnije je zadovoljiti sustav nego pomoći djeci"

"Djeca u postupku gube nadzor nad vlastitim životom. Ispada da je u postupku ponekad važnije zadovoljiti sustav nego pomoći djetetu", kaže Buljan-Flander, ali ističe da se to ipak mijenja nabolje, s obzirom da se u takve postupke sve više uvode stručnjaci i specijalizirane ustanove.

Gordana Filipović iz Ureda pravobraniteljica smatra da je zakonska podloga koja regulira zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja kvalitetna i ustavljena s međunarodnim standardima. Problem je, međutim, nedostatak sustava zaštite djece-svjedoka. Postojanje ovog problema priznala je i voditeljica MUP-ova odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji Renata Odeljan.

Pročitajte više