Svakodnevna mala poboljšanja su bolja od revolucija i reformi

Foto: M.P.

UMJESTO uobičajenih priča o damama koje svojim fizičkim izgledom i ponekim skandalom zauzimaju medijski prostor, u susret danu koji obilježava borbu žena za pravo na rad, sudjelovanje u političkom i znanstvenom životu i brojne druge slobode koje danas uzimamo zdravo za gotovo,slijedi jedna potpuno drugačija priča.

Na Graditeljskom odjelu Tehničkog veleučilišta u Zagrebu (TVZ) se od 18. do 21. veljače 2017.  održala  radionica "Parametarsko modeliranje  i digitalna  proizvodnja" koju su vodili profesori  Milena Stavrić i Albert Wiltsche s Tehničkog sveučilišta u Grazu (TU Graz), a u organizaciji Graditeljskog odjela TVZ-a odnosno profesorice Mirele Katić Žlepalo.

Studenti učili upotrebu najmodernijeg softvera

Radionica je bila međunarodna te je osim jedanaest studenata s TVZ-a sudjelovalo još i  petero  studenata s Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada te troje s Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta iz Banja Luke.

Milena Stavrić oduševila je studente nevjerojatnom energijom kojom im je u samo četiri dana uspjela prenijeti dovoljno znanja o programiranju i upotrebi vrlo kompleksnog softvera te laserskom rezanju dijelova modela i njihovom spajanju da bi svi sudionici uspjeli proizvesti kompleksne modele od ljepenke.

Druženje i učenje osim Tehničkog veleučilišta omogućio je i program Erasmus iz kog su dobivena financijska sredstva za dovođenje edukatora.

Pedagoška metoda obrnutog inžinjeringa, tako rijetka na našim prostorima, način da se prezentira alat i prikaz ne kao cilj učenja nego kao sredstvo za proizvodnju bilo je osvježenje i za pedagoge koji su sudjelovali na radionici.

Milena Stavrić i Albert Wiltsche osim ove radionice održavaju i radionice „foldinga“ odnosno savijanja plohe, radionice reinterpretacije folklornih uzoraka i radionice izrade laserski rezanih sjenila za svjetiljke te suvenira gradova za koje se nadamo da će također jednom održati u Zagrebu ili drugdje u Hrvatskoj.

Svakodnevna mala poboljšanja su bolja od revolucija i reformi

Radionica je održana u sklopu kolegija nacrtne geometrije i uspjela je približiti studentima trodimenzionalna zakrivljena tijela a možda je otvorila i prostor za nove načine učenja prostorne geometrije a svakako je stvorila ljubav prema matematičkoj igri kod svih sudionika.

Za osmi ožujak jedna poruka: jedna žena vrlo snažne energije može u samo četiri dana stvoriti ljubav prema inače nevoljenoj matematici, naučiti djecu korištenje softvera, okrenuti paradigmu poučavanja i proizvesti prototipe novih proizvoda.

Zato, nađite ljude koji žele doći u Hrvatsku na par dana i donijeti sa sobom nove načine razmišljanja i aplicirajte na europske fondove za to.

Japanci za svakodnevna mala poboljšanja svog svijeta imaju naziv Kaizen. Puno bolji odabir od revolucija i reformi. I prilično svojstven ženama. Koje su, da se sjetimo, uspjele nagovoriti mnoge muškarce da se u ono davno doba bore s njima za njihova prava.

Ovog časa, treba se boriti za pravo djece koja studiraju na operativna znanja i programe koji su u skladu s aktualnim razvojem znanosti i tehnike. 

Pročitajte više