Sve izglednija vlada HDZ-a i DP-a. Pogledajte što je Penava govorio o Plenkoviću

Foto: Pixsell/Patrik MacekL/Luka Batelic

PREMIJER i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je danas da njegova stranka vodi razgovore s Domovinskom pokretom s ciljem sastavljanja nove vlade. Rekao je da je nakon izbora "došlo do smirivanja u DP-u". "Jedan dio birača otišao je malo više u desno pa moramo i tu poruku čuti i sukladno tome sastavljati buduću vladu", znakovito je kazao Plenković.

>> Plenković: Razgovaramo s Domovinskim pokretom

Koalicijski partner HDZ-a, HSLS-ov Dario Hrebak, priznao je također da sastavljanje nove vlade neće biti moguće bez koalicije s DP-om.

>> Hrebaka prozvali da se izletio s izjavom o desnoj vladi. "To su nažalost rezultati"

HDZ i DP u pregovorima oko sastavljanja vlade

DP nije demantirao da razgovora s HDZ-om, ali uvjerava da neće iznevjeriti birače. "Domovinski pokret priprema ključne programske točke koje su uvjet za moguće dogovore. Mi nismo trgovci foteljama i takav razgovor ne vodimo i odbacujemo. Točno je da nas zovu sa svih strana, ali budite sasvim sigurni da mi ni pod koju cijenu nećemo iznevjeriti ne samo svoje birače, mi nećemo iznevjeriti hrvatski narod", poručili su danas.

Ipak, DP-ov Igor Peternel rekao je danas kako "nije sporan Andrej Plenković, nego njegove politike". Rekao je da mogu pregovarati s HDZ-om te da se o "stolicama lako dogovoriti".

>> Peternel iz DP-a: Nije sporan Plenković, nego njegove politike. Možemo pregovarati

Iako bi i u slučaju sve izglednijeg dogovora HDZ-a i DP-a za sastavljanje većine nedostajao najmanje jedan zastupnik, valja podsjetiti što su to o HDZ-u i Andreju Plenkoviću donedavno govorili Ivan Penava i Mario Radić, čelni ljudi Domovinskog pokreta, kada su uvjeravali javnost da neće u koaliciju s HDZ-om.

Doslovno tvrdili da je pad Vukovara za Plenkovića bio "oslobođenje"

Nakon što su tri dana prije izbora objavljene audiosnimke Plenkovića kako pogrdno govori o Ivanu Penavi i DP-u, Domovinski pokret je postavio niz velikih plakata na cestama u Hrvatskoj, gdje su izravno prozivali Andreja Plenkovića zbog suradnje sa SDSS-om.

S jedne strane na plakatu se nalaze Milorad Pupovac, Andrej Plenković i Vojislav Stanimirović (gradonačelnik Vukovara za vrijeme okupacije) s porukom “Za jedne je Vukovar OSLOBOĐEN”, dok su s druge strane plakata kandidati Domovinskog pokreta i hrvatski, vukovarski branitelji Tomislav Josić, Damir Markuš i Stipo Mlinarić Ćipe, iznad kojih glasi nastavak poruke “a za druge je PAO”.

"S HDZ-om nema dogovora"

"S ovakvim korumpiranim HDZ-om ne postoje šanse za koaliciju. S ovako koruptivnim HDZ-om koji zanemaruje da imamo demografsku katastrofu u Hrvatskoj, HDZ koji je obrisao hrvatsku granicu, za koju se ginulo, preko koje prelaze migranti kad se god sjete, nema dogovora", Ivan Penava, N1 televizija, 1. ožujka 2024.

"HDZ koji je u Sanaderovo doba osuđen kao 'kriminalna zločinačka organizacija' dječja je igra u usporedbi s Plenkovićevom Borg grupom", Ivan Penava, konferencija za medije Domovinskog pokreta, 13. veljače 2023.

"Ovo što Plenković danas radi je šest puta gore nego ono što je radio Sanader"

"Kada bi dopustili da Plenković ovako nastavi, naša bi djeca otišla iz zemlje koju Plenković i klika rasprodaju svojim tajkunima ili Plenkovićevim stranim gazdama. Za Plenkovićev HDZ i njegovu korumpiranu, klijentelističku kliku mi smo uistinu stranka opasnih namjera", Ivan Penava, konferencija za medije Domovinskog pokreta, 13. veljače 2023.

"Ovo što Andrej Plenković danas radi je šest puta gore nego ono što je radio Sanader", Ivan Penava, konferencija za medije Domovinskog pokreta, 1. veljače 2023.

"Plenković i njegova korumpirana klika, koja se lažno predstavlja kao HDZ, moraju otići"

"S vladom Andreja Plenkovića, umjesto da niču tvornice i pogoni, kao gljive poslije kiše niču korupcijske afere i pljačka. I dok je tome tako, Hrvati će nastaviti nestajati iz prekrasne Hrvatske, ali i iz prekrasne BiH", Ivan Penava, konferencija za medije Domovinskog pokreta, 30. rujna 2022.

"Da bi Hrvatska ponovo bila zemlja sretnih ljudi, da bi ponovo bila i lijepa i naša, Plenković i njegova korumpirana klika, koja se lažno predstavlja kao HDZ, moraju otići", Ivan Penava, konferencija za medije Domovinskog pokreta, 13. veljače 2023.

Cijela država je talac jednog lopova i najvećeg neprijatelja hrvatskog naroda

"Sada nije stranka talac jednog čovjeka, nego je cijela država talac jednog lopova i najvećeg neprijatelja hrvatskog naroda, Plenkovića", Stipo Mlinarić Ćipe tijekom rasprave u Hrvatskom saboru, 23.veljače 2023. 

"Ako je ikome u ovoj državi išta jasno, znaju da Penava i Pupovac nikada neće ići skupa. Tko može zamisliti mene, Ćipeta, Tomu Josića, Marija Radića, bilo koga od nas iz Vukovara, da idemo sa SDSS-om", Ivan Penava, N1 televizija, 1. ožujka 2024.

"Plenković je izgubio kompas, vidite po njegovom nastupu. Pokraj svih ovih afera i nakon tolikog broja ministara, kako može reći da on nije odgovoran? Kako možeš tražiti odgovornost niže rangiranog, a ti sam zbog ovakvih promašaja u kadroviranju nisi odgovoran? Nažalost, ne postoji svijest o odgovornosti državi i narodu, prema sustavu. Najteži teret koji nam ostavlja u nasljeđe vlada Andreja Plenkovićeva je razorenost cjelokupnog sustava, devastiranost u jednom moralnom aspektu, gdje je sve moguće", Ivan Penava, konferencija za medije Domovinskog pokreta, prosinac 2023.

"Grozim se situacije u kojoj Plenković otrči Pupovcu na janjetinu"

"To je svjetski rekord, ne postoji nijedna vlada koja je smijenila trideset ministara. To bi mogao biti samo državni udar, a ovo ima čak elemente državnog udara", Mario Radić (DP), Jutarnji list, prosinac 2023.

"Sve blato koje Plenković nabacuje na nas neće biti dovoljno da skrene fokus DP-a sa zaštite nacionalnih interesa. Da se malo našalim, reče sve to skupa Plenković na račun DP-a i otrči Miloradu Pupovcu na janjetinu, jer je on za njega neprocjenjivo suho zlato. 

Grozim se situacije da se ide na obljetnicu HDZ-a u Benkovcu, kada je pokušan atentat na Franju Tuđmana, i da netko stane na janjetinu s organizatorima tog atentata, slasti se janjetinom i kasni sat vremena na taj skup. Tko ima još upitnika i tko se da uplašiti s nekakvom crvenom najezdom koja dolazi, pitam se što je to što danas zastupa taj čovjek, ako to nije upravo ono najcrvenije", Ivan Penava, konferencija za medije Domovinskog pokreta, 16. ožujka 2024.

"To je politika diplomata odškolovanih u zagrljaju i krilu UDBA-e koja se nije borila za ovu državu"

Plenković, svjesno i namjerno, s ciljem realizacije suludog plana migrantske invazije, krši zakone države u kojoj je predsjednik vlade! Domovinski pokret odlučio je protiv nalogodavca i nositelja takve protuzakonite politike, koja potiče i dopušta migrantsku invaziju, Andreja Plenkovića, podići kaznenu prijavu te od svih državnih institucija tražimo hitno postupanje", Ivan Penava, konferencija za medije Domovinskog pokreta, 13. ožujka 2024.

"Njihov put je bio davno isplaniran i popločen pločicama koje je kreirala Partija i svi njezini ogranci. To je politika koju su ih naučili vani. To je politika diplomata odškolovanih u zagrljaju i krilu UDBA-e koja se nije borila za ovu državu. To je politika koju je davno opisao Antun Gustav Matoš koji je predvidio i današnji trenutak", Ivan Penava o vodstvu HDZ-a, govor na predizbornom skupu DP-a u Lisinskom, 23. ožujka 2024.

"Bandi lopovskoj ni zlato ne bi bilo dovoljno"

"Sasvim je jasno da je AP bahati, nepristojni silnik i koji prostačkim i vulgarnim rječnikom vrijeđa sve one koji su brana nastavku vladanja njegove korumpirane sluganske skupine koja se lažno predstavlja kao HDZ i sljednik dr. Franje Tuđmana", Domovinski pokret, priopćenje za medije, 14. travnja 2024.

"Vukovarsko-srijemska županija koja obiluje najplodnijom zemljom, najbogatijom šumom hrasta u Europi, obiluje naftom, obiluje plinom, ograničavaju je i omeđuju rijeke poput Dunava i Save. I ne ide. Zašto ne ide? Što se treba dogoditi da krene? Treba li zlato nicati iz zemlje i ubirati ga iz drveća. Jel bi to bilo dovoljno? Bandi lopovskoj to ne bi bilo dovoljno", Ivan Penava o HDZ-u, govor na predizbornom skupu DP-a u Lisinskom, 23. ožujka 2024.

Pročitajte više