Sve luđe: Od 1. siječnja kreće SDP-ov porez koji će uništiti tržište kapitala u Hrvatskoj

Foto: Hina

DA hrvatski zakonodavci nisu baš u bliskom kontaktu sa stvarnošću odavno je poznato, a posljednji u nizu primjera koji to pokazuje je način oporezivanja zarade od dionica, koji bi bi se trebao početi primjenjivati od 1. siječnja sljedeće godine.

Naime, izmjenama poreza na dohodak predviđeno je da se zarada od trgovanja dionicama oporezuje stopom od 12 posto, što samo po sebi nije sporno, no način naplate poreza potpuno je neprilagođen funkcioniranju burzovne trgovine, te će uništiti tržište kapitala u Hrvatskoj.

Gledaju se samo zarade, ali ne i gubici

Prema novim pravilima, svaki ulagač koji ostvari zaradu od dionica koje je prodao u roku manjem od tri godine, dužan je u roku od osam dana uplatiti predujam poreza, dok se istovremeno negativne transakcije, odnosno one na kojima je ostvario gubitak, potpuno ignoriraju.

Osim toga, nakon svake transakcije dužan je poreznoj upravi slati JOPPD obrazac, što dodatno komplicira cijelu stvar.

Tako se može dogoditi, a u praksi se često događa, da na jednoj transakciji ulagač zaradi, na drugoj izgubi, ali svejedno mora platiti porez, iako je ukupno gledano na nuli, ili možda čak u minusu. Također, onemogućeno je prenošenje gubitaka u sljedeće godine.

Ulagači: Malo je reći, užas!

"Tijekom cijele godine, kako sudjeluje na tržištu kapitala, ulagač svako malo kao budala šalje JOPPD obrasce u Poreznu upravu i plaća predujmove poreza. Kroz godinu skupi hrpu uplaćenih predujmova poreza bez obzira je li mu pozicija u plusu, minusu ili na nuli. Na kraju godine može tražiti povrat uplaćenih predujmova na osnovu gubitaka, ali mora predati godišnju poreznu prijavu koja ga gura u porezni razred od 40 posto i to ne samo za ovaj porez nego i za ostale vrste prihoda. Ako je godinu završio s kapitalnim gubitkom to se zaboravlja i sljedeće godine ako nešto zaradi, plaća porez kao da tog gubitka nije ni bilo. Malo je reći užas!", komentirao je nova pravila jedan od ogorčenih ulagača.

Rješenje plaćanja poreza na dobit od zarade na trgovanju dionicama moglo bi biti daleko jednostavnije i pravednije.

"Početkom godine preda se obrazac gdje su prikazani ukupni kapitalni dobici i ukupni kapitalni gubici za cijelu prethodnu godinu. Ako je ulagač u plusu plaća porez, ako je u minusu prebacuje minus u sljedeće godine i taj minus se prebija s plusom iz sljedećih godina i zbraja s minusom iz sljedećih godina. Nama nikakvih uplata predujmova kroz godinu i slanja JOPPD obrazaca", predlaže ulagač s kojim smo razgovarali.

Brokeri: Očekujemo smanjenje broja transakcija

Komentar ove situacije smo zatražili i od jedne brokerske kuće, koja je potvrdila da bi ovakav način obračuna poreza mogao negativno utjecati na tržište kapitala.

"Rok uplate predujma poreza od osam dana, kao i potreba dostavljanja JOPPD obrasca će zasigurno predstavljati problem velikom broju investitora koji aktivno upravljaju svojom imovinom te u tom smislu očekujemo smanjenje broja transakcija kako na Zagrebačkoj burzi tako i na stranim burzama", kažu iz brokerske kuće koju smo kontaktirali.

Porezna: Radimo na izradi prijedloga izmjena i dopuna Pravilnika

Iz Porezne uprave za Index su odgovorili da rade na izradi prijedloga izmjena i dopuna pravilnika. Ostaje za nadati se da će shvatiti o čemu se radi.

"Porezna uprava u suradnji sa relevantnim sudionicima financijskog tržišta intenzivno radi na izradi prijedloga izmjena i dopuna Pravilnika o porezu na dohodak kojim će se detaljno propisati postupak utvrđivanja, obustave i uplate predmetnog poreza. Nakon što tekst prijedloga Pravilnika bude potpisan od strane ministra, izvijestit ćemo javnost", stoji u odgovoru Porezne uprave.

Pročitajte više