Sve veće napetosti na Kosovu. Srbi blokiraju promet, Vučić prijeti, javila se Rusija

Foto: EPA

SPECIJALNE postrojbe kosovske policije već treći dan su na sjeveru Kosova gdje osiguravaju primjenu uredbe vlade u Prištini o zabrani ulaska vozilima sa srbijanskim tablicama, dok kosovski Srbi na graničnom prijelazu Jarinje i dalje blokiraju promet, a u povodu krize reagirali su Moskva i Bruxelles.

Početkom tjedna kosovska vlada počela je primjenjivati uredbu o privremenim tablicama na graničnim prijelazima za automobile koji iz Srbije ulaze na Kosovo sa srbijanskim tablicama. Uredbi se Beograd oštro protivi, a istodobno su kosovski Srbi na graničnom prijelazu postavili šatore i počeli blokirati promet, prenosi agencija AFP.

Nekoliko stotina Srba postavilo je šatore pokraj kamiona koji su parkirani nasred prometnice, prenosi agencija.

"Nećemo se maknuti odavde", rekao je za AFP jedan 43-godišnji prosvjednik koji se predstavio kao Dejan. "Kad (kosovski premijer Albin) Kurti dopusti srpske tablice, onda možemo razgovarati", dodao je.

"To nije provokacija, niti je riječ o diskriminaciji"

Vlada u Prištini opravdava svoju odluku o zabrani ulaska time što Srbija ne dopušta ulazak na svoj teritorij vozilima s tablicama Republike Kosovo. Beograd tvrdi da bi to impliciralo da je Kosovo neovisna država, čemu se Srbija oštro protivi, prenosi AFP.

"To nije provokacija, niti je riječ o diskriminaciji", napisao je Kurti na Twitteru. Riječ je o recipročnoj mjeri, dodao je.

Za razliku od oko 40 tisuća Srba koji žive na sjeveru Kosova, dijelovi srpske populacije čini se da su počeli prihvaćati novu regulaciju. Prema podacima kosovskog ministarstva unutarnjih poslova, oko 1500 privremenih tablica izdano je u prva 24 sata nakon što je uredba stupila na snagu.

Vučić prijeti

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je u ponedjeljak međunarodnu zajednicu da reagira u povodu aktivnosti kosovske policije na sjeveru i poručio da će, ako akcija izostane, Srbija posegnuti za mjerama koje "neće biti bezbolne za drugu stranu" u ekonomskom smislu, a reflektirat će se i na regiju.

Vučić je rekao kako u aktualnim okolnostima "ne vidi smisao dijaloga" s Prištinom jer prištinske vlasti ne provode u djelo Briselski sporazum postignut pod okriljem Europske unije, po kojem su se, među ostalim, obvezale i na formiranje Zajednice srpskih općina na teritoriju Kosova, što nije učinjeno "3076 dana".

Javila se Rusija

Ranije danas ministarstvo vanjskih poslova Rusije izrazilo je zabrinutost zbog zaoštravanja situacije i zatražilo povlačenje kosovske policije, a večeras je šef eurodiplomacije Josep Borrell pozvao na hitnu deeskalaciju na sjeveru Kosova i poručio da se "mora izbjeći svaka provokacija ili jednostrana akcija koja je u suprotnosti s interesima ljudi u regiji".

Pozivamo rukovodstvo u Beogradu i Prištini da zauzmu odgovoran pristup i da rade kroz dijalog uz posredovanje EU kako bi se izbjegla dalja eskalacija, uspostavila mirna atmosfera i radilo na održivim rješenjima. U interesu je svih da traže put naprijed koji omogućava slobodu kretanja i koji poboljšava svakodnevni život ljudi", poručio je Borrell u priopćenju objavljenom na internet stranici Europske službe za vanjske poslove (EEAS).

Dijalog uz posredovanje EU jedina je platforma za rješavanje svih otvorenih pitanja, naglasio je on, i uputio "snažan apel" objema stranama da dijalog "u potpunosti iskoriste".

"Još jednom naglašavamo da svi sporazumi postignuti u procesu dijaloga uz posredovanje EU od njegovog početka 2011. godine ostaju važeći i obvezujući za obje strane. Dosadašnji sporazumi predstavljaju važan element za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije", naglasio je šef eurodiplomacije.

Borrell je istaknuo da Unija i njezine države članice "pozivaju Kosovo i Srbiju da u potpunosti poštuju i provedu sve svoje obveze iz dijaloga, bez daljeg odlaganja".

"Provokacija"

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije ocijenio je danas da su postupci prištinskih institucija "provokacija čiji je cilj protjerivanje Srba iz autonomne pokrajine", prenijeli su beogradski mediji.

"Veoma smo uznemireni zaoštravanjem situacije u sjevernim regijama srpske autonomne pokrajine Kosovo... U suštini, riječ je o pokušaju lokalnih Albanaca da zauzmu područja pokrajine naseljena Srbima i da tamo uspostave svoju kontrolu. Ove korake smatramo provokacijom čiji je cilj nastavak etničkog čišćenja i protjerivanja Srba s Kosova", navodi se u priopćenju na službenoj web stranici ministarstva vanjskih poslova u Moskvi uz poziv vlastima u Prištini da hitno povuku policijske postrojbe iz sjevernih dijelova Kosova, "zaustave sabotaže i ozbiljno se posvete zadacima rješavanja situacije".

"Očekujemo da američki i europski pokrovitelji Prištine konačno imaju otrežnjujući efekt na svoje štićenike kako bi se izbjegao destruktivan scenarij koji prijeti čitavoj regiji", dodaje se u priopćenju koje je prenio ruski portal Sputnjik.

Ruski MVP naglašava kako KFOR i EULEX "ponovno nisu sposobni ili voljni ispuniti svoju funkciju održavanja mira i sigurnosti".

Pročitajte više