Sve više ruskih milijardera umire od alternativne terapije za liječenje anksioznosti

Nekoliko istaknutih članova ruske elite umrlo je u posljednje vrijeme pokušavajući izliječiti svoje tegobe alternativnim metodama liječenja, dok zemlja bilježi porast interesa za duhovnost i misticizam. Otkako je Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu, zabilježeno je više smrtnih slučajeva među elitom pod sumnjivim okolnostima, dok su u najmanje dva slučaja bogati Rusi umrli od inhalacijske terapije ksenonom.

Ksenon je netoksičan plin poznat po svojim sedativnim i analgetskim svojstvima, a koriste ga osobe s anksioznim poremećajima i depresijom. Nije odobren u SAD-u, ali je popularan u Rusiji. Upravo je od trovanja ksenonom umro poduzetnik Anton Čerepenikov (40) koji je ovog vikenda pronađen mrtav u svom uredu u Moskvi nakon što se, kako su prenijeli ruski mediji, predozirao "medicinskim plinom". Bio je na čelu najveće informatičke tvrtke u zemlji, ICS Holdinga, i bio je povezan s ruskim sigurnosnim službama.

Još jedan oligarh umro od ksenona

Preliminarni uzrok Čerepennikovljeve smrti bio je srčani zastoj, javljaju ruski mediji. Međutim, izvor iz policije rekao je ruskom kanalu RTVI da se predozirao plinom koji je uzeo "u medicinske svrhe". Uzrok Čerepenikovljeve smrti još se istražuje.

Godinu dana ranije, u srpnju 2022., ruska novinska kuća Novaja Gazeta izvijestila je da je Dmitrij Konopljev, jedan od Putinovih najboljih dizajnera oružja, preminuo dok je bio podvrgnut terapiji inhalacijom ksenona.

"Dmitrij Konopljev umro je tijekom postupka udisanja ksenona kako bi izliječio glavobolju i anksiozni poremećaj. Liječnici još uvijek ne mogu utvrditi uzrok smrti", izvijestio je tada ruski Telegram kanal Mash.

Ruski tjednik, tabloid Express Gazeta, citirao je bivšeg glavnog urednika Tatlera Rusija Ariana Romanovskog, koji je rekao da su domaće zvijezde i poslovni ljudi postali zaljubljeni u ovu "neobičnu tehniku koja oslobađa od stresa i tjeskobe". Rečeno je da jedna sesija inhalacijske terapije ksenonom može koštati do 60.000 rubalja ili oko 600 eura.

Bivši menadžer Lukoila umro kod šamana

Nekoliko drugih istaknutih ruskih tajkuna umrlo je pod sličnim neobičnim okolnostima. Ovo uključuje i milijardera, bivšeg glavnog menadžera ruskog proizvođača nafte Lukoila Aleksandra Subotina, koji je pronađen je mrtav u svibnju 2022. u šamanskom domu u Mitišiju, gradu sjeveroistočno od Moskve.

Subotin je umro od zatajenja srca, navodno nakon alternativnog liječenja. Navodno je dan prije smrti otišao u šamanov dom alkoholiziran i pod utjecajem droga, rekao je izvor ruskoj državnoj novinskoj agenciji Tass.

Subotinovo tijelo pronađeno je u podrumskoj prostoriji koja se koristila za šamanske rituale, javlja Tass. Neke lokalne novinske kuće rekle su da je Subbotin otišao kod šamana na lijek protiv mamurluka koji je uključivao otrov za krastaču, iako te tvrdnje nisu potkrijepljene.

Još jedan ruski biznismen, Dmitri Zulin, osnivač internetske trgovine SberMarket, hospitaliziran je nakon uzimanja imunostimulirajućeg sredstva na bazi ljudske placente, izvijestili su ruski Telegram kanali 112 i Baza.

Alternativna medicina navodno zanima i Putina

Dnevne ruske novine Kommersant objavile su da je ove godine došlo do porasta potražnje za tretmanima povezanim s misticizmom. Popularnost takvih tretmana raste od 2022., kada je Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu. "Takvi tretmani su popularniji upravo u vrijeme kada građani traže načine da pobjegnu od stvarnosti", rekao je izvor Kommersanta.

Priča se da se i sam ruski predsjednik zanima za pseudoznanosti i okultno. Nekolicina ruskih istraživačkih novinara izvijestila je u travnju 2022. da Putina na putovanjima prati više liječnika, a navodno ga zanima alternativna medicina, uključujući kupanje u ekstraktima jelenjih rogova.

Pročitajte više