SDP-ovci se ne žele odreći 1.900 kuna: Njihova komisija zaštitila Baldasarove jatake u nadzornim odborima

Foto: Hina, 123rf

STATUTARNA komisija SDP-a srušila je odluku Gradskog odbora SDP-a Split o suspenziji članova koji se nisu htjeli odreći mjesečne naknade od 1.900 kuna za članstvo u nadzornim odborima i upravnim vijećima splitskih gradskih firmi i ustanova. Ništa nije službeno priopćeno, o odluci je predsjednik splitske organizacije Darko Parić doznao od novinara.

"Nažalost, ovakvom odlukom imaju razloga biti zadovoljni samo naši politički oponenti. Glasači SDP-a ne mogu razumjeti da je par nadzornih odbora bitnije od političke pozicije i izbora", kaže Parić. 

"Institucije su uspješno odradile posao u interesu pojedinaca, na štetu i sramotu većine"

"Izbore možemo izgubiti, ali obraz ne, riječi su prvog predsjednika SDP-a Hrvatske koje nikada nisu bolje opisivale situaciju u kojoj smo se našli. Promptna reakcija Statutarne komisije i očito stavljanje forme iznad sadržaja jasno pokazuju da ova odluka za jedini cilj ima pokazivanje mišića i najmanje ima veze sa splitskim SDP-om. O integritetu onih koji su o ovome odlučivali i o tome koliko im je stalo do SDP-a najbolje govori to što za odluku doznajemo iz medija, praktički čim je donesena, prije bilo kakve službene informacije. Nažalost, institucije su još jednom uspješno odradile posao, po dobrom starom običaju u interesu pojedinaca, a na štetu i sramotu većine", zaključio je Parić.

Pokušali smo dobiti i komentar Bojana Kralja, člana GO SDP-a Split i Statutarne komisije, no nije nam se htio javiti. Kralj je nedavno imao žešći sukob s Parićem i nije tajna da pripada skupini Bernardićevih gerilaca koji ruše aktualno vodstvo stranke u Splitu, odnosno, pripremaju teren za izbore, tj. obračun unutar splitskog SDP-a nakon lokalnih izbora.

Centrala buši Parića, SDP se raspada po šavovima

Index je već pisao o ovoj temi, a kontaktirali smo i Joška Bonačića, splitskog SDP-ovaca koji nije htio napustiti Nadzorni odbor Čistoće jer mu treba 1.900 kuna mjesečne naknade. Čini se kako su u centrali SDP-a u Zagrebu zaključili kako nije nužno ostaviti članove bez te naknade, čak i po cijenu da ih se optuži za kolaboraciju s disidentom Ivo Baldasarom, koji ih je kao gradonačelnik, u to vrijeme i šef splitskog SDP-a, i postavio u te odbore i vijeća.

Parić, a i većina u Gradskom odboru SDP-a, smatrali su da je neprihvatljivo da im članovi i dalje budu dio gradske vlasti, pogotovo u situaciji kada se žele distancirati od Baldasara tri mjeseca prije izbora. Parić je pozvao kolege da napuste odbore i vijeća, no malo tko ga je poslušao. Smatrao je, stoga, da bi bilo najbolje da Gradski odbor donese odluku o suspenziji. Nije prošlo što je još jedan pokazatelj vrlo dramatičnih zbivanja u SDP-u koji se, očito je to, raspada po šavovima.

Pročitajte više