svečano proslavljen dan đakovačke teologije

Teologija u Đakovu, koju je na današnji dan godine 1806. utemeljio biskup Antun Mandić, obilježila je danas svoj dan. L

Nakon euharistijskog slavlja u đakovačkoj katedrali koje je predvodio đakovački i srijemski biskup mons. Marin Srakić, u velikoj dvorani Teologije održana je svečana akademija.

Predstojnik tog visokog učilišta, prof. Nikola Dogan, istaknuo je kako "teologija nije samo znanost i znanje, nego i mudrost, umijeće življenja", dodavši da je u ovoj akademskoj godini na đakovačku Teologiju upisano 36 novih studenata

Tako to visoko učilište, staro gotovo 200 godina, sada ukupno pohađa 156 studenata, od kojih su 44 svećenička kandidata, a ostalo su studenti laici.

Na svečanoj akademiji biskup Srakić u svome referatu naslovljenom "Mons. Ćiril Kos, biskup - lik i djelo" govorio je o životu i svim dužnostima nedavno preminulog đakovačkoga i srijemskog biskupa u miru, Ćirila Kosa.

Biskup Srakić posebno je istaknuo razdoblje života mons. Kosa kada su ga jugokomunističke vlasti, godine 1959. u vrijeme kada je bio duhovnik đakovačkog sjemeništa, prozvale "državnim neprijateljem" i osudile na sedam godina zatvora, od kojih je odslužio pet.

Taj dio života mons. Ćirila Kosa, preminulog prije četiri mjeseca, predstavljen je i recitalom "Kriv je", prema službenim zapisima iz sudskih spisa u postupku protiv velečasnog Ćirila Kosa, a pričitali su ga studenti treće godine Teologije.

Na svečanoj akademiji, kojoj su, uz ostale, bili nazočni i pomoćni biskupi mons. Đuro Gašparović i mons. Đuro Hranić, promovirano je 15 diplomiranih teologa, a dodijeljene su i godišnje nagrade.

Dr. Antun Čečatka nagrađen je za 25 godina profesorskog rada, student laik Tomislav Peran za najbolji diplomski rad, a za najbolji uspjeh u studiju nagrađen je student pete godine, bogoslov Boris Vulić iz Županje.

(Hina) sžup sp

Pročitajte više