Svečanost u Centru za slijepe i slabovidne osobe "Vinko Bek"

U CENTRU za odgoj i obrazovanje slijepe i slabovidne djece "Vinko Bek" održano je danas tradicionalno natjecanje pjevača i kreatora, osnovnoškolaca Centra, pod nazivom "Raspjevano proljeće".

U okviru te tradicionalne priredbe učenici su sudjelovali u pjevačkom natjecanju i održali su prigodnu reviju modnih pregača nakon čega je publika, u kojoj je bio i ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović, zajedno sa stručnim žirijem glasovala za najboljeg izvođača i za najbolju pregaču.

U sklopu priredbe prikazan je i film o radu Centra, u kojemu je predstavljen programa rada Osnovne škole.

U Centru "Vinko Bek" radi 109 zaposlenika, a sastoji se od osnovne i srednje škole i odjela za odrasle, kasnije oslijepljele osobe. Novi trendovi u rehabilitaciji, obrazovanju, i tehnologiji omogućuju da se većina slijepih i slabovidnih osoba integrira u sredinu u kojoj živi. Oni koji pak iz bilo kojeg razloga ne mogu biti uključeni u svoju sredinu, imaju mogućnosti pohađati programe u Centru "Vinko Bek", koje vodi multidisciplinarni tim stručnjaka.

Centar, koji danas nosi ime po svom osnovaču, prvom tiflopedagogu Vinku Beku, ima stoljetno iskustvo u radu sa slijepima i slabovidnima. Osnovan je na Bekovu inicijativu u Zagrebu 1895. godine kao Zemaljski zavod za odgoj slijepe djece i od tada je prošao brojne transformacije te je prerastao u referalni centar za skrb, stručnu rehabilitaciju i obrazovanje slijepih i slabovidnih osoba na području Hrvatske.

Pročitajte više