svečanost u zagrebačkom hnk u povodu dana učitelja

Svečanost u povodu Svjetskog dana učitelja, 5. listopada, održana je danas u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u organizaciji Ministarstva prosvjete i športa.

Dvije predškolske ustanove, deset osnovnih i pet srednjih škola te 34 pojedinca dobili su priznanja za 2003. godinu - za kvalitetu odgojno-obrazovnog procesa, visoke rezultate rada, za razvijanje izvannastavne i kulturne djelatnosti, suradnju s izvanškolskim subjektima i drugo.

Uz prigodan umjetnički program, koji su izveli učenici i dječji ansambli u režiji Ines Škuflić Horvat, nagrađenima i učiteljima čestitali su u ime Vlade potpredsjednik Ante Simonić te ministar prosvjete i športa Vladimir Strugar.

"Danas smo ovdje kako bismo proslavili vrijedna postignuća osoba čiji su rezultati rada vrijedni naše zahvalnosti", rekao je Strugar, dodavši kako moramo razumjeti djecu i biti im prijatelji te svojom ljubavlju upalite dobrotu i ljubav u njihovim srcima.

Napomenuo je kako smo svjesni da hrvatski učitelji nemaju plaće koje odgovaraju složenosti njihova posla, da nemaju društveni status koji bi odgovarao njihovoj odgovornosti, niti radne uvjete koji bi omogućili nastavu na europskoj razini.

Od 2000. do 2003. otvorili smo ili ćemo otvoriti 177 školskih objekata, pokrenuli smo program opismenjavanja odraslih, programe međunarodne suradnje, ali je potrebo još mnogo rada da bismo stvorili modernu školu, rekao je ministar.

Govoreći o izazovima koji se stavljaju pred učitelje Strugar se osvrnuo na AIDS za kojega je rekao da se više od njega treba bojati širenja neznanja i straha, koji prerasta u diskrimanciju pa i u nasilje.

Dan učitelja obilježava se u svijetu 37 godina, a u Hrvatskoj četvrti put.

Pročitajte više