Svećenici diljem Hrvatske s oltara ratuju s Mesićem: "Križ nam nitko neće uzeti!"

ZAGREBAČKI nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, koji je predvodio svečano euharistijsko slavlje u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, s oltara je poručio kako "kršćanstvo i druge religije mogu dati svoj doprinos razvoju jedino ako i u javnom prostoru ima mjesta za Boga".

Misi u Mariji Bistrici prisustvovala je i premijerka Jadranka Kosor, a Bozanić je rekao kako svi trebamo "često i ustrajno moliti za narod i domovinu".

Monsinjor Marin Barišić u Solinu je još izravnije odaslao poruku predsjedniku Stjepanu Mesiću, koji je rekao kako bi trebalo maknuti križeve iz svih javnih ustanova: "Marijo, koja si stajala pod križem svoga razapetog Sina, oslobodi nas straha od križa u javnim prostorima naše Domovine i društva".

"Hoće li djeci opet nasilno trgati križeve s vrata?"

"Ne želimo opet biti građani drugog reda, kao u onim vremenima kad su nam djeci nasilno trgali križeve s vrata. Kršćani moraju imati slobodu javnog isticanja svojih znakova, posebno najsvetiji kršćanski znak svetog križa", kazao je u svojoj propovijedi šibenski biskup Ante Ivas istaknuvši kako "vremena u kojima je križ bio zabranjen nastojimo zaboraviti, ali nikad nećemo zaboraviti da su svi naši branitelji javno nosili Gospinu krunicu i s križem oko vrata stvarali Hrvatsku".

Protiv Mesića se pobunio i zadarski nadbiskup Ivan Prenđa koji je otvoreno poručio predsjedniku kako nitko neće i ne može uzeti križ. "Križ nikad ne smije doći u pitanje jer je u ovom narodu sve u znaku križa i zato je narod posebno osjetljiv kad mu netko dira križ", kazao je Prenđa.

Mudrost beskorisnih poteza

Nešto diskretnije se Mesiću obratio đakovačko-osječki nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Marin Srakić koji je sa oltara u Svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu poručio da moli za "mudrost ljudi našeg vremena da uvide kako su njihovi potezi često beskorisni". Srakić je također pozvao sve ljude da se "riješe zabluda" i okrenu se Isusu kao jedinom spasitelju.

Vjernici pohrlili u marijanska svetišta i izazvali gužve u prometu

Vjernici katoličke vjeroispovijesti danas diljem svijeta obilježavaju blagdan Velike Gospe, odnosno uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Mnogobrojni Hrvati su tako već noćas hodočasteći pohrlili u marijanska svetišta. Najveći broj vjernika se očekuju u Mariji Bistrici, Aljmašu, na Trsatu i u Sinju.

Policija i HAK vozače upozoravaju na oprez zbog velikih gužvi koje su nastale na prilaznim cestama, ali i velikog broja vjernika koji su se u svetišta zaputili pješice. Oko većine svetišta je danas uvedena i posebna regulacija prometa.

Pročitajte više