Svećenik uz pomoć HŽ-a potrošio 200,000 kuna na vlastiti komfor?

ŽUPNIK u selu Soblinec pokraj Zagreba, Marijan Preteljanić, u lošim je odnosima sa svojim župljanima zbog, blago rečeno, rastrošnog načina života. Iako je u Soblincu tek dvije godine, Preteljanić je u to vrijeme izgradio novu garažu te uredio župni stan, na što je potrošio 200,000 kuna, tvrde stanovnici Soblinca, a priča se i o biljarskom stolu kojeg je navodno postavio u potkrovlje župnog stana.

Jedan od župljana, Zoran Špehar, ogorčen rasipništvom svog župnika nedavno je poslao pismo Večernjem listu, koje je objavljeno u rubrici "Otvoreno". Na misi održanoj nakon objave dotičnog pisma, župnik je prozvao Zorana Špehara s oltara, te se izrazito negativno izrazio o njegovom obraćanju javnosti.

Preteljanić je, tvrdi Špehar, župnom odboru kazao kako bi bio red da mu se izgradi nova garaža jer u staru garažu ne stanu njegova dva automobila, Renault Clio i Mercedes. Na garažu i uređenje župnog stana potrošio je oko 200,000 kuna, koje je prikupio od raznoraznih donatora, među kojima su i državne tvrtke poput Hrvatskih željeznica.

Kad su radovi dovršeni, Preteljanić je na misi kazao kako je u radove uloženo 200,000 kuna, te kako su mu potrebni donatori koji će to platiti, tvrde župljani. Imena tvrtki i osoba koje doniraju župu Preteljanić redovito čita na misama.

Kako bismo provjerili Špeharove navode, telefonom smo nazvali župnika u Soblincu. Iako mu u početku nije bilo jasno zbog čega nas zanima koliko je novaca potrošeno na uređenje župnog stana i gradnju nove garaže, nevoljko je pristao odgovoriti na naša pitanja.

Preteljanić tvrdi da su u Špeharovom pismu iznesene "samo laži". Kazao je kako informacija o 200,000 potrošenih kuna nije istinita, ali nam nije želio kazati koliko novaca jest utrošeno na radove. Potvrdio je da je posjedovao dva automobila, te odmah dodao kako je jedan auto prodao prije godinu dana.

Prema župnikovim riječima, novu garažu je izgradio jer je stara bila dotrajala, a na uređenje župnog stana odlučio se kako bi "imao gdje spavati, jer su prijašnji župnici spavali u kancelariji". Župnik Soblinca nije želio previše govoriti o donatorima, čija imena redovito čita na misama, a nakon nećkanja potvrdio je kako su i Hrvatske željeznice pomogle u financiranju obnove župnog stana i izgradnje nove garaže.

Preteljanić je potvrdio kako je s oltara prozvao Špehara na nedjeljnoj misi, jer je ovaj navodno "izrekao samo laži" u svom pismu Večernjem listu.

Kad smo ga upitali stoji li tvrdnja jednog od župljana da je u potkrovlju župnog stana postavio biljarski stol, Preteljanić nije želio odgovoriti te naprasno prekinuo razgovor.

N.B.

Pročitajte više