Šveđanka kažnjena s 3 mjeseca zatvora zbog objavljivanja zločina Islamske države

Okružni sud u Göteborgu osudio je jučer ženu na tri mjeseca zatvora zbog ratnog zločina u sirijskom gradu Raqqi 2014. godine. Šveđanka je osuđena zbog objavljivanja fotografija zločina Islamske države na društvenim mrežama, piše Politico.

Članovi Islamske države postavili su osakaćena tijela na kružni tok u središtu Raqqe, grada koji je služio kao stožer ISIS-a između 2014. i 2017. U priopćenju sud je rekao da je "osuđena dva puta objavila fotografije" glava nabijenih na kolac na ogradi na kružnom toku.

Simpatije prema teroristima

Slika koju je osuđena podijelila na društvenim mrežama prikazuje ženu ispred odsječene glave. Sud je rekao da je napisala "pogrdne komentare" o ljudima na slikama. Unatoč tome, 35-godišnjakinja je zanijekala nedjelo rekavši da na fotografijama koje je objavila na društvenim mrežama nije ona.

Sud je rekao da je objavljivanjem fotografija vjerojatno "ozbiljno povrijedila osobno dostojanstvo zaštićenih osoba" prema švedskom zakonu, misleći na manjine u zemlji. Sud je rekao da je također izrazila suosjećanje prema djelima terorističke skupine.

Blaga kazna

Osuđena je i za "zastrašivanje javnog službenika i tešku klevetu usmjerenu prema dvjema socijalnim radnicama". Sud je obrazložio kaznu u pisanom priopćenju za Politico, rekavši da su "svi ovi zločini počinjeni na daljinu, putem interneta ili putem telefona", te dodao da je razmotrio te okolnosti i "prirodu svakog zločina, djelo te kontekst" u kojem su počinjeni.

Iain Cameron, profesor međunarodnog javnog prava na švedskom Sveučilištu Uppsala, rekao je da je dobila blagu kaznu jer nije ubila ili osakatila ljude na slikama. Dodao je da je kazna "vjerojatno u skladu s relativno blagom švedskom praksom izricanja kazni".

Pročitajte više

 

Pročitajte više