Švedska će dozvoliti 16-godišnjacima da mijenjaju spol. Izbio razdor u vladi

Foto: Profimedia

Na dan kad hrvatski građani budu birali saborske zastupnike, u švedskom parlamentu glasat će se o novom zakonu o rodnom identitetu za kojeg je već sada jasno da će izazvati dosad najveći razdor u vladajućoj koaliciji desnog centra. Zbog otpora u vlastitim redovima, švedski premijer Ulf Kristersson prisiljen je u ovom pitanju potražiti podršku u oporbenim strankama.

Maloljetnici će moći tražiti promjenu spola

Novim zakonom o rodnom identitetu olakšava se pravna ili zakonska, ali i medicinska promjena spola, a političke turbulencije pokrenulo je ponajprije spuštanje dobne granice na 16 godina i izostavljanje uvjeta medicinske dijagnoze. Dakle, bude li zakon prihvaćen u sadašnjem tekstu, švedski maloljetnici uskoro će moći tražiti promjenu spola u  dokumentima (doduše, uz pristanak roditelja) i za pokretanje postupka više neće biti potrebna dijagnoza transseksualnosti.

Umjesto toga, za zakonsku promjenu spola bila bi dovoljna potvrda bilo kojeg liječnika ili psihologa da zakonski spol osobe ne odgovara percipiranom rodnom identitetu, te odobrenje Nacionalne agencije za zdravstvo i socijalnu skrb. Godišnje se u Švedskoj 60-ak osoba odlučuje na zakonsku promjenu spola.

Zakonski prijedlog podnijeli su Liberali i Kristerssonova Umjerena stranka, dok su njihovi koalicijski partneri Demokršćani i Švedski demokrati izrazito protiv ovakve liberalizacije. Zbog toga se premijer nada potpori oporbenih stranaka, ponajprije Socijaldemokrata i Ljevice. Demokršćani su čak od predsjednika parlamenta službeno zatražili da 17. travnja osigura nazočnost svih 349 zastupnika u Stockholmu. Naime, ni u jednoj stranci ne postoji jedinstveni stav oko zakonskog prijedloga i očekuje se značajno kršenje stranačke stege.

"Postoje rizici kod maloljetnika"

Christian Carlsson, parlamentarni zastupnik Demokršćana, smatra da postoje rizici u zakonskoj promjeni spola kod maloljetnika: „Psihijatri upozoravaju da bi mogućnost promjene spola mogla dovesti do porasta rodne disforije kod maloljetnika. To bi moglo potaknuti maloljetnike da se podvrgnu hormonskim terapijama i konačno korekciji spola, zbog čega mogu požaliti kasnije u odrasloj dobi”.

Među kritičarima je i Socijaldemokratska unija žena, koju vodi Annika Strandhäll, nekadašnja ministrica socijalne skrbi. Ona smatra da prvo treba istražiti zašto je posljednjih godina naglo porastao broj djevojaka koje pate od rodne disforije.

Prema web stranici Seksualne edukacije za mlade, rodna disforija je stanje u kojem osoba osjeća da je „zarobljena u tijelu suprotnog spola”, odnosno trajni distres i nezadovoljstvo zbog osjećaja te osobe da ne pripada svome biološkom spolu i rodnoj ulozi koja se vezuje uz biološki spol.

"Vrijeme je da se više članova stranke izjasni o ovome, bar oni koji misle da je to nerazumno"

Premijer Kristersson ne može biti siguran ni da će ga njegova vlastita stranka podržati. Jedan od istaknutih članova Umjerene stranke, Christian Sonesson, na Facebooku je napisao: „Vrijeme je da se više članova stranke izjasni u ovom pitanju. Barem oni koji misle da je nerazumno da djeca mogu promijeniti spol”.

Švedski mediji pišu kako nije sasvim jasno zašto se premijer odlučiti pozabaviti ovim osjetljivim pitanjem koje prijeti značajnim narušavanjem odnosa unutar vladajuće koalicije. Neki tvrde da se radi o ispunjavanja Kristerssonova osobnog obećanja LGBTQ pokretu, a drugi da reformu promjene spola guraju Liberali, bez čijih glasova u parlamentu vlada ne može opstati.

Shvativši da su otpori njegovu zakonskom prijedlogu sve snažniji, Kristersson se ponešto pokolebao, ali nakon što je zakon prošao na parlamentarnom odboru za socijanu skrb, više nije bilo povratka: „Volio bih da ograničenje bude na 18 godina, kako ne bismo uplitali roditelje u promjenu spola njihove djece, ali u Riksdagu je sada ipak zakonski prijedlog s ograničenjem od 16 godina”.

Što kaže ekstremna desnica?

Jimmie Åkesson, lider ekstremno desnih Švedskih demokrata, koji podržavaju vladu iako formalno ne sudjeluju u vlasti, u subotu navečer jasno je ovom objavom na X-u stavio do znanja što misli o cijeloj stvari: „Parlament bi više trebao biti zabrinut što 16-godišnji ubojice dobivaju smiješno niske kazne, nego time što 16-godišnjaci imaju poteškoća s promjenom spola”.   

S druge strane, zagovornici reforme smatraju kako će novi zakon poboljšati životne uvjete i osobne slobode transrodnih osoba. Danas su dijagnoza transseksualnosti i dugotrajni kontakt sa sustavom socijalne i zdravstvene skrbi neophodni da bi se bilo kome omogućila promjena spola. Problem je što sustavu prosječno treba oko šest godina da odobri zakonsku i medicinsku promjenu spola.

"Nepotrebna patnja"

„Nerazumno je da se na zakonsku promjenu spola čeka i do osam godina. To znači nepotrebnu patnju i važno je da ljudima pružimo priliku da u potpunosti žive i budu ono što jesu”, rekao je parlamentarni zastupnik Johan Hultberg, jedan od rijetkih u Umjerenoj stranci koji potpuno podržava zakonski prijedlog. 

Sadašnji zakon o rodnom identitetu datira iz 1972. godine, kada je Švedska prva u svijetu priznala transrodnim osobama pravo na promjenu zakonskog spola i korekciju spola. Međutim, danas je Švedska posljednja među nordijskim zemljama koja će transrodnim osobama omogućiti da posve slobodno odaberu svoj zakonski spol.

Danska je 2014. uvela zakon o rodnom identitetu temeljen na samoodređenju s dobnom granicom od 18 godina. Sličan propis i istu dobnu granicu ima Finska. Norveška je 2016. godine dopustila promjenu zakonskog spola nakon šeste godine (uz potpuno samoodređenje nakon 16. rođendana). 

Nova mogućnost za nebinarne osobe 

Na Islandu se na zakonsku promjenu spola same mogu odlučiti sve osobe starije od 15 godina. Island je također jedina država u Europi koja priznaje tri spola, ženski, muški i rodno neutralni, koji se označava s „X”.

Treba reći i da novi zakonski prijedlog u Švedskoj otvara vrata nebinarnim osobama da promijene svoj zakonski spol. Naime, kriterij „osjećaja pripadnosti drugom spolu” zamijenjen je definicijom da „spol koji se pojavljuje u matici građana ne odgovara percipiranom rodnom identitetu osobe”.

Konačno, kad osoba jednom dobije odobrenje švedske Nacionalne agencije za zdravstvo i socijalnu skrb za zakonsku promjenu spola, više neće biti pravnih i birokratskih prepreka za podvrgavanje kirurškoj korekciji spola.

Pročitajte više