Švedska najavila jačanje sigurnosnih kontrola nakon spaljivanja Kurana

Foto: EPA

PRIJETNJE Švedskoj porasle su nakon nedavnog spaljivanja primjeraka Kurana, objavila je danas švedska vlada, najavivši da će pojačati granične i unutarnje kontrole, a policiji odobriti veće ovlasti kada je posrijedi zaustavljanje i pretraživanje stanovništva. 

Posljednjih je dana u Švedskoj i Danskoj održan niz prosvjeda tijekom kojih su primjerci Kurana spaljivani ili na drugi način oštećeni, što je izazvalo gnjev muslimanskih zemalja i zahtjev da nordijske vlade zaustave takve incidente.

No u ponedjeljak se incident sa spaljivanjem svete knjige islama ponovio. Stoga su obje zemlje objavile kako istražuju načine koji će omogućiti da se zakonski spriječe i limitiraju takva djela, nastojeći utjecati na deeskalaciju napetosti.

Premijer Ulf Kristersson rekao je da je sigurnosna situacija u Švedskoj složena, ne samo zbog njezina odgođenog pristupanja NATO-u. Vlada će privremeno pojačati unutarnju sigurnost i granične kontrole te policiji dati veće ovlasti kada je posrijedi zaustavljanje i pretraživanje ljudi, rekao je.

"Sve što je legalno nije i primjereno"

Istodobno je pozvao sve da slobodu govora koriste odgovorno i s poštovanjem. "U slobodnoj zemlji poput Švedske, imate i veliku slobodu. No s tako velikim stupnjem slobode dolazi i velik stupanj odgovornosti", rekao je Kristersson na konferenciji za novinare.

"Sve što je legalno nije i primjereno. Može biti loše i strašno, ali istodobno i zakonito. Nastojimo promicati poštovanje između zemalja i naroda", kazao je švedski premijer. U ponedjeljak se 57-člana Organizacija islamske suradnje (OIC) sastala na izvanrednoj sjednici na kojoj se raspravljalo o nedavnim događajima. Oštro je osuđeno spaljivanje Kurana.

Organizacija je pozvala države članice da u državama u kojima se oskvrnjuju primjerci Kurana poduzmu odgovarajuće mjere, političke ili ekonomske.

Kristersson je rekao i da opsežne izmjene švedskih zakona o slobodi govora trenutačno nisu "na stolu", ali da vlada razmatra izmjene koje bi policiji omogućile da spriječi spaljivanje primjeraka Kurana u javnosti u slučaju da ono predstavlja prijetnju sigurnosti Švedske.

"Imamo potpuno različite političke sustave, potpuno različite poglede na ljudska prava, uključujući i slobodu govora. Treba znati da Švedska nije sklona prilagodbi u sklopu zahtjeva drugih zemalja prema našoj zemlji. Jednostavno, to nije tako, mi se ne prilagođavamo", bio je jasan švedski premijer. 

Pročitajte više