Švedska: Radnici u izbjegličkom centru pokušali prikriti silovanje trogodišnjeg djeteta

Ilustracija: Hina

NA YOUTUBEU je objavljen audiozapis preuzet s lokalnog javnog radija u Švedskoj. Prema navodima iz zapisa, Švedska agencija za migraciju nije prijavila slučaj silovanja trogodišnjeg djeteta u centru za tražitelje azila, već je osumnjičenog premjestila u "strahu za njegovu sigurnost".

Policija je za zločin doznala "devet do deset" sati nakon što je počinjen, ne od odgovornih u centru, već od prijatelja majke silovanog djeteta. 



Novinar koji je razgovarao s policajcima, navodi da su radnici u centru odbili suradnju s policijskim službenicama i vrijeme proteklo od zločina do dolaska ophodnje iskoristili da bi osumnjičenog prebacili u drugo prihvatilište.

"Osoblje policiji jednostavno nije željelo reći tko je taj muškarac, oni nisu htjeli dati njegovo ime ili bilo kakvu drugu identifikaciju. Policija je morala izvršiti pritisak da bi dobila informacije," čulo se u eteru. Policija je na kraju uhitila muškarca i protiv njega je podignuta optužnica zbog silovanja djetata.

Prema transkriptu razgovora, policija je izrazito kritična zbog postupanja radnika u centru, dok je voditelj radio emisije ocijenio da su oni sudjelovali u prikrivanju zločina.


Vijest o silovanju se danas širi društvenim mrežama, a Šveđani propitkuju zašto ona nije objavljena i popraćena u lokalnim ili europskim mainstream medijima.

 > Njemačke vlasti optužene za prikrivanje seksualnih zločina u prihvatilištima izbjeglica

Autentičnost snimke na YouTubeu potvrđuje istovjetni zapis na službenim stranicama Sverigesradio.

 

Pročitajte više