Švedska konačno ušla u NATO, Moskva odmah zaprijetila

Foto: Profimedia

Švedska se pridružila NATO-u u Washingtonu, dvije godine nakon što ju je ruska invazija na Ukrajinu natjerala da preispita svoju politiku nacionalne sigurnosti i zaključi da je pridruženje NATO-u bolji jamac sigurnosti od tradicionalne politike neutralnosti. Švedski premijer Ulf Kristersson predao je danas završnu dokumentaciju američkoj vladi, što je posljednji korak u dugotrajnom procesu priključenja NATO-u koji su morale odobriti sve članice vojnog saveza.

"Dobre stvari dolaze onima koji čekaju", rekao je američki državni tajnik Antony Blinken primajući od Kristerssona dokumente o pristupanju Švedske NATO-u. "Ovo je povijesni trenutak za Švedsku, za naš savez i za transatlantske odnose", dodao je Blinken.

Za NATO su pristupanja Švedske i Finske, koja s Rusijom dijeli granicu dugu 1340 km, najznačajnija u posljednjih nekoliko desetljeća proširenja. To je također udarac za ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je nastojao spriječiti daljnje jačanje saveza. "Danas je doista povijesni dan. Švedska je sada članica NATO-a", rekao je Kristersson.

"Razlog zašto je ovo tako snažno, moćno uklapanje je taj što Švedska utjelovljuje i promiče temeljne vrijednosti koje su u srži NATO-a - demokraciju, slobodu, vladavinu prava", istaknuo je Blinken.Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je "povijesno" proširenje NATO-a.

"Nakon više od 200 godina nesvrstanosti, Švedska sada uživa zaštitu dodijeljenu člankom 5, što je ultimativno jamstvo slobode i sigurnosti saveznika", objavio je Stoltenberg na X-u. "Švedska sa sobom donosi sposobne oružane snage i prvoklasnu obrambenu industriju. Pristupanje Švedske čini NATO jačim, Švedsku i cijeli Savez sigurnijima", dodao je.

Dok se Stockholm u posljednja dva desetljeća sve više približavao NATO-u, članstvo označava jasan raskid s prošlošću. Švedska je više od 200 godina izbjegavala vojne saveze i zauzimala je neutralan stav prema europskim ratovima.

Rusija najavila "protumjere"

Rusija je prošli tjedan obećala poduzeti "protumjere" kao reakciju na pristupanje Stockholma savezu, što će ovisiti "o uvjetima i opsegu integracije Švedske u NATO". Pristupanjem Švedske, nakon Finske prošle godine, sad su sve zemlje s izlazom na Baltičko more, s izuzetkom Rusije, članice Atlantskog saveza.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova zaprijetila je da će Rusija, ako Sjedinjene Države rasporede nuklearno oružje u sjevernoj Europi, to smatrati "legitimnim ciljevima". "Takvi objekti predstavljat će izvor izravne prijetnje i biti uvršteni na popis legitimnih ciljeva#, poručila je.

Švedska i Finska, iako vojno bliske Sjedinjenim Državama, povijesno su se radije držale podalje od NATO-a, formiranog tijekom hladnog rata nasuprot bivšem Sovjetskom Savezu. Iako Švedska doprinosi međunarodnim mirovnim snagama, nije iskusila rat još od sukoba s Norveškom 1814. godine.

Putin postigao suprotno od onog što je želio

Helsinki i Stockholm istovremeno su najavili kandidature za ulazak u NATO 2022. kao reakciju na rusku invaziju na Ukrajinu. Ruski predsjednik Putin je, podsjetimo, pokrenuo rat protiv Ukrajine te je kao jedan od razloga naveo "širenje NATO-a". S obzirom na to da je zbog njegova rata protiv Ukrajine NATO postao jači za dvije ekonomski i vojno moćne članice, jasno je da je postigao upravo suprotno od onog što je želio.

Finskoj je odobren pristup savezu prošlog travnja, a proces pristupanja Švedske bio je otežan pregovorima s Turskom, koja je prigovarala zbog švedske popustljivosti prema kurdskim aktivistima izbjeglima na švedski teritorij jer dio njih Ankara smatra teroristima.

Na putu se Švedskoj našao i mađarski premijer. Viktor Orban dao je svoj načelni pristanak, ali je prije završetka procesa od Stockholma zatražio "poštovanje" nakon godina "ocrnjivanja" njegove politike.

Što o svemu misle Šveđani?

Mađarski parlament krajem veljače konačno je ratificirao članstvo Švedske u NATO-u.

Prema anketi radija SR emitiranoj u petak, većina Šveđana smatra da je njihova zemlja podnijela "previše žrtava" radi članstva u NATO-u, ali priznaje ipak da je sigurnost Švedske tim članstvom ojačana.

Pristupanje Švedske NATO-u popraćeno je zaoštravanjem retorike njezinih čelnika, pa je tako glavni zapovjednik oružanih snaga Micael Byden u siječnju izjavio da se njegovi sunarodnjaci "moraju mentalno pripremiti za rat". Uz kandidaturu za NATO, Švedska je početkom prosinca potpisala i sporazum kojim SAD-u daje pristup 17 vojnih baza na njezinu tlu.

Pročitajte više