Švedska zabranila izručenje novinara Turskoj. Ankara: To je negativan potez

Foto: EPA

ODLUKA švedskog Vrhovnog suda da blokira izručenje turskog novinara Bulenta Kenesa "vrlo je negativan" razvoj događaja, rekao je danas turski ministar vanjskih poslova, dok Stockholm traži odobrenje Ankare za članstvo u NATO-u. Mevlut Cavusoglu rekao je to na konferenciji za medije u Ankari. Turski predsjednik Tayyip Erdogan izdvojio je u studenom Kenesa kao osobu za koju Turska želi da bude izručena iz Švedske kao uvjet da Ankara podrži pridruživanje Stockholma NATO-u.

Ankara tvrdi da je Kenes član organizacije optužene za pokušaj puča 2016. godine. Švedsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je dužno djelovati u skladu s presudom Vrhovnog suda.

"Švedska vlada mora slijediti zakon"

"Ne možemo nagađati kako će to potencijalno utjecati na pristupanje NATO-u. Švedska vlada mora slijediti švedski i međunarodni zakon kada se radi o izručenjima, što je također jasno navedeno u trilateralnom sporazumu", navelo je ministarstvo.

Finska i Švedska zatražile su članstvo u NATO-u u svibnju nakon ruske invazije na Ukrajinu, a njihove zahtjeve moraju odobriti sve članice NATO-a, uključujući Tursku. Švedska i Finska pristale su u lipnju poduzeti niz koraka kako bi odgovorile na primjedbe Turske i potpisan je trostrani sporazum.

Jedan od zahtjeva Turske bio je da Švedska i Finska izruče osumnjičenike koje Ankara traži zbog optužbi povezanih s terorizmom, iako su dvije nordijske zemlje rekle da nisu pristale na posebna izručenja i da će se svi zahtjevi rješavati u skladu s domaćim i međunarodnim pravom. 

Pročitajte više