Švedske nekretninske tvrtke u problemima. Evo zašto je to loše za Dansku

Ilustracija: Shutterstock

Zadužene švedske nekretninske tvrtke mogle bi prodajom portfelja u Danskoj pojačati rizik snažnijeg pada cijena na danskom tržištu komercijalnih nekretnina, upozorila je središnja banka.

Zbog podignutih kamatnih stopa švedske nekretninske tvrtke imaju problema s refinanciranjem dugova pa su počele prodavati portfelje, što bi se moglo preliti na dansko tržište, priopćila je središnja banka.

Švedske tvrtke imaju nekretnine u Danskoj vrijedne 14.5 milijardi dolara

Zbog niske vrijednosti transakcija korekcija cijena koju je izazvala prodaja nekretnina iz portfelja švedskih tvrtki imat će s vremenskim odmakom relativno velik učinak, navodi središnja banka u utorak u izvješću o financijskoj stabilnosti.

Dodaju da najveće švedske tvrtke imaju nekretnine u Danskoj vrijedne 99 milijardi danskih kruna (14.5 milijardi dolara). Potencijalni val prodaje tih nekretnina vremenski bi se poklopio s oštrim padom broja transakcija s ​​komercijalnim nekretninama u Danskoj, što po središnjoj banci pokazuje da se cijene još nisu prilagodile novoj razini kamatnih stopa.

"Danske nekretninske tvrtke ne suočavaju se s istim rizicima refinanciranja kao one u Švedskoj"

Budući da cijene komercijalnih nekretnina padaju, kolaterali koje su nekretninske tvrtke dale za zajmove možda neće biti dovoljni da u cijelosti pokriju njihovu izloženost komercijalnim zajmodavcima, upozorila je središnja banka.

To može rezultirati gubicima za banke ako se krediti ne budu mogli vraćati, objašnjavaju. Pozajmice danskih kreditnih institucija nekretninskim tvrtkama posljednjih su godine rasle dosegnuvši 537 milijardi danskih kruna, što odgovara oko 38 posto bankovnih kredita kompanijama.

Središnja banka istodobno ističe da se danske nekretninske tvrtke ne suočavaju s istim rizicima refinanciranja kao one u Švedskoj budući da se najvećim dijelom financiraju hipotekarnim kreditima s dugim rokovima otplate.

Pročitajte više