Švedske tvrtke zainteresirane za poslovanje s Hrvatskom

ŠVEDSKE su tvrtke zainteresirane za daljnja ulaganja na prostoru jugoistočne Europe i za poslovanje s Hrvatskom, posebice za ulaganja u zaštitu okoliša i turizam, istaknuo je Arne Olsson, predsjednik Gospodarske komore za suradnju Švedske i jugoistočne Europe, na poslovnom skupu u Stockholmu kojemu je bilo nazočno oko 60 hrvatskih i švedskih gospodarstvenika.

Hrvatska je od prošlog gospodarskog foruma 2003. učinikla velik iskorak u približavanju Europskoj uniji i može biti primjer ostalim zemljama u regiji, dodao je Arne Olsson.

Švedske su kompanije u Hrvatsku do sada uložile oko 100 milijuna američkih dolara, no očekuje se značajniji porast sljedećih godina. Samo švedska tvrtka TELE 2 kao treći mobilni operater u Hrvatsku planira uložiti do 2010. oko 20 milijuna eura, kazao je Sani Ljubunčić, načelnik u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva.

Švedska tvrtka STENA LINES naručila je gradnju 12 brodova u pulskom i splitskom brodogradilištu ukupne vrijednosti oko 450 milijuna dolara. Posljednjih godina raste i vrijednost izvezenih prehrambenih proizvoda, a odlična je i suradnja Tesle i Ericssona na području telekomunikacija i proizvodnje električne opreme, istaknuli su predstavnici HGK, te ministarstava gospodarstva, poljoprivrede i turizma, na prezentaciji hrvatskog gospodarstva.

Hrvatska postaje i sve privlačnije turističko odredište švedskih gradana. Lani je jadranska ljetovališta posjetilo 88 tisuća švedskih turista. U prvih devet mjeseci ove godine u Hrvatskoj je boravilo 116.700 švedskih gostiju koji su ostvarili 671 tisuću noćenja.

Švedski su se poduzetnici posebice zanimali za napredak Hrvatske u sređivanju gruntovnice i zemljišnih knjiga, te mogućnost uvođenja redovite zrakoplovne linije s Hrvatskom. Hrvatska nema izravnih linija ni s jednom skandinavskom zemljom što znatno otežava poslovnu komunikaciju i bolju turističku povezanost, upozorili su sudionici razgovora.

Švedski su poduzetnici iskazali zanimanje za prijenos znanja i vrhunske tehnologije u području zaštite okoliša, posebice zbrinjavanja krupnog otpada. Zaštita okoliša i energija bit će i glavne teme drugih Nordijskih dana u Zagrebu. Specijalizirana je to poslovna konferencija i sajam opreme koji će se održati 21. i 22. studenoga na Zagrebačkom velesajmu. Očekuje se sudjelovanje oko stotinu tvrtki iz Švedske, Danske, Norveške i Finske, te oko 300 hrvatskih poduzeća zainteresiranih za nova partnerstva i ulaganja u Hrvatsku.

Pročitajte više