Švedski kirurzi ženi koju je izgrizao pas vratili lice uz pomoć 385 pijavica

Foto: Expressen.se

KAKO bi uspješno rekonstruirali lice žene koju je izgrizao pas, švedski su kirurzi koristili stotine pijavica, piše Daily Mail.

Ženu s juga Švedske, kojoj je vlastiti pas prilikom strašnog napada odgrizao poveći komad kože s lica, od gornje usne do očiju, hitna je pomoć prevezla u bolnicu u pratnji obitelji, koja je uspjela pronaći otrgnuti komad kože i pohraniti ga na hladno.

Nakon dolaska u sveučilišnu bolnicu Skane u Malmeu liječnički se tim primio posla, a kirurg Jens Larsson u pomoć je pozvao kolegicu Stinu Klasson.

Najvažnije je bilo ponovno uspostaviti krvotok u odgrizenu kožu, što je liječnicima uspjelo u prvih sat vremena od početka komplicirane operacije, koja je trajala dugih 15 sati.

Larsson je uspio neimenovanoj ženi popraviti gornju usnu, nos i dijelove obraza, a za vrijeme kirurškog postupka specijalisti su koristili pijavice kako bi uspjeli ponovno uspostaviti krvotok u oštećenoj koži.

Pijavice su svojim sisanjem i tekućinom, koju koriste kako se krv ne bi zgrušala, pokrenule cirkulaciju. Za vrijeme operacije, uzgajivaču koji bolnici isporučuje pijavice ponestalo je krvopija, pa je organizirana posebna dostava pošiljke iz Velike Britanije.

Liječnici su zadovoljni svojim radom i ishodom operacije, no nesretnoj ženi u budućnosti će biti potrebno još nekoliko rekonstruktivnih zahvata. Pacijentica sada može disati, jesti i pričati.

Iako su se pijavice već koristile u kirurgiji diljem svijeta, ovo je prva uspješna operacija ovakve vrste u skandinavskoj regiji.

Pas koji je napao i unakazio svoju vlasnicu eutanaziran je nakon incidenta.

Pročitajte više