Švedski parlament odobrio kontroverzni vojni sporazum sa SAD-om

Foto: EPA

Švedski parlament jučer je odobrio kontroverzni sporazum o vojnoj suradnji sa Sjedinjenim Državama. Sporazum regulira specifične uvjete američke vojne prisutnosti u Švedskoj.

Švedska televizijska kuća SVT citirala je ministra obrane Påla Jonsona koji je rekao da će sporazum značajno poboljšati uvjete za američku potporu tijekom krize ili rata.

Obrambeni pakt Stockholma i Washingtona

U prosincu su Stockholm i Washington dogovorili obrambeni pakt kojim se američkim vojnicima dopušta korištenje 17 vojnih objekata u Švedskoj, uključujući aerodrome, pomorske baze i lokacije za kopnene trupe. Sporazum dopušta raspoređivanje američkog vojnog osoblja i opreme, kao i provođenje vježbi.

Kritičari su izrazili zabrinutost da se sporazum ne bavi razmještanjem nuklearnog oružja. Švedska vlada priopćila je da je utvrđeno stajalište Stockholma o zabrani prisutnosti nuklearnog oružja u zemlji tijekom mira dobro poznato i da se poštuje.

Švedska, koja je godinama bila vojno nesvrstana, podnijela je zahtjev za članstvo u NATO-u zajedno sa susjednom Finskom nakon ruske invazije na Ukrajinu i pridružila se zapadnom obrambenom savezu 7. ožujka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.