Švedski studenti opkolili pivovaru i traže izgradnju pivovoda do sveučilišta

PEDESETAK studenata iz grada Goteborga opkolilo je jutros Carlsbergovu pivovaru tražeći hitnu izgradnju pivovoda do sveučilišta. Studenti su od vodstva pivovare tražili financiranje i izgradnju pivovoda u cijeloj dužini.

Vođa studentskoga sindikata, Alexander Westerling, te nekoliko studenata ušli su u zgradu uprave pivovare te ondje predstavili svoje zahtjeve. "Nadam se da ćemo uskoro dobiti pivovod", rekao je Westerling nakon obavljenoga razgovora s vodstvom Carlsberga.

Studentske demonstracije vezane uz pivovaru sežu u Goteborgu još u davnu 1959. godinu kad je studentski sindikat univerze Chalmers kupio udio u tvrtki Pripp & Lyckholm koja je vodila pivovaru, a koju je 2000. godine kupio Carlsberg.

Izgrađena dva metra pivovoda, prije 40 godina

Studenti su tada dobili svojega predstavnika na godišnjim sastancima dioničara gdje su njihovi predstavnici tražili od vlasnika izgradnju 100 kilometara dugoga cjevovoda do sveučilišta čime bi studenti "uvijek imali dovoljne količine piva". Radovi su započeli u 60-im godinama prošloga stoljeća, ali su već 1968. zaustavljeni, nakon izgrađena samo dva metra cjevovoda, prenosi Reuters.

Studenti su sad odlučili obnoviti svoje zahtjeve, a vodstvo pivovare se nije suprotstavilo studentskim idejama. "Poslušali smo se zahtjeve studentskoga sindikata, te će uskoro biti nastavljena gradnja pivovoda", obećao je glasnogovornik pivovare Göran Orre.

Pročitajte više