Švedski liječnik: Zarazilo se 600.000 stanovnika Stockholma, 99% njih to ni ne zna

Foto: Epa

600.000 STANOVNIKA Stockholma zarazilo se do sada koronavirusom, smatra virolog Johan Giesecke, savjetnik WHO-a. Istovremeno, tvrdi da 99 posto zaraženih nije ni svjesno da boluje od covida-19.

U Švedskoj je, prema posljednjim podacima, zabilježeno nešto manje od 15.000 potvrđenih slučajeva zaraze, s time da od tog ukupnog broja 5992 živi u regiji Stockholma, piše Expressen.

No mnogi stručnjaci smatraju da je brojka zaraženih mnogo veća. Prema nalazima istraživanja koje je jučer objavljeno, 11% stanovnika Stockholma razvilo je antitijela na covid-19.

"600.000 stanovnika Stockholma zarazilo se do sada koronavirusom, ali 99% njih nije ni svjesno da je bolovalo ili boluje od covida-19", rekao je Giesecke za SVT News.

"Većina onih koji su se zarazili nisu to ni primijetili. No bilo je nekih koji su imali lakše simptome, nekih koji su bili teško bolesni i nekih koji su umrli. Ali njihov udio je vrlo mali u ukupnom broju zaraženih", dodao je.

Regija planira raditi 5000 testiranja dnevno

Prema SVT Newsu, Stockholmska regija proširit će svoja testiranja na novi soj koronavirusa. Do sada je testirano oko 5000 ljudi, a regija nakon nabave novih testova i druge potrebne opreme planira testirati 5000 građana svakoga dana.

"Testovi na antitijela koje danas počinjemo koristiti vrlo su kvalitetni i možemo ih koristiti u zdravstvene i istraživačke svrhe. Želimo provjeriti jesu li oni koji su bili zaraženi razvili antitijela na covid-19“, rekao je za SVT News Claes Ruth, voditelj sveučilišnog laboratorija Karolinska.

Regija Stockholma namjerava uz 5000 dnevnih testova na koronavirus, svaki tjedan obaviti i 2000 testova na antitijela.

Pročitajte više