Švercer migranata postao Uskokov pouzdanik i raskrinkao suradnike

Ilustracija: Ivica Galovic/PIXSELL

Pripadnik skupine krijumčara koja je kod Plitvičkih jezera ilegalno prebacivala migrante iz BiH u Hrvatsku postao je suradnik istražitelja i otkrio sve detalje, stoji u presudi u koju je N1 imao uvid. 

Pouzdanik je istražiteljima dojavio na kojim će mjestima krijumčari prebacivati migrante preko granice i koliko migranti moraju platiti krijumčarima. Istražitelji su tako utvrdili kako je skupina od kolovoza 2022. do lipnja 2023. prebacivala migrante preko granice po cijeni od 1500 do 4500 eura. 

Odrasli su plaćali skuplje, dok je "usluga" za djecu bila upola jeftinija. Iz presude proizlazi da je pouzdanik bio jedan od najbližih suradnika vođe krijumčarske skupine. Upravo je pouzdanik bio među onima koji bi na prostoru Karlovačke i Ličko-senjske županije preuzimali migrante koje bi vodiči doveli iz BiH. 

Vođa zaradio skoro 170.000 eura

Pouzdanik bi zatim predavao migrante vozačima koji su ih prevozili u Zagreb, odakle im je bio organiziran prijevoz do drugih članica Europske unije. Dobivao je i novac koji bi mu davali migranti, a potom bi ga predavao drugim članovima krijumčarske skupne. 

U presudi stoji kako je jedan od okrivljenika priznao krivnju i nagodio se s Uskokom na zatvorsku kaznu od 14 mjeseci. Istražitelji tvrde kako je skupina prebacila najmanje 138 stranih državljana preko granice, pri čemu je vođa ilegalno zaradio skoro 170.000 eura. 

Njegovi suradnici dobili su manje iznose, koji su se kretali od 500 do 6500 eura. U presudi je opisan transfer 15 migranata koji se dogodio 28. ožujka prošle godine. Vodič je migrante preko granice doveo do Donjeg Vaganca, nedaleko od Plitvičkih jezera.

Pouzdanik je prenio upute vođe skupine pa su dvojica vozača smjestila ljude u kombi i odvezla ih do zagrebačkog autobusnog kolodvora. Tamo su ih preuzeli drugi članovi krijumčarskog lanca i prevezli dalje. Migranti su ovom slučaju platili oko 18.000 eura. 

Pročitajte više