Sveti otac stigao na riječku deltu

Sveti Otac stigao je u papamobilu u pratnji riječkoga nadbiskupa Ivan Devčića i osobnog tajnika Stanislawa Dziwicza oko 9,35 sati na riječku Deltu gdje će

danas na Duhove, rođendan Crkve, predvoditi misu posvećenu obitelji.L

Na Delti ga je radosno dočekalo mnoštvo vjernika pjevajući Papinu pjesmu "Krist na žalu" i mašući vatikanskim i hrvatskim zastavicama.

Na putu od Bogoslovnoga sjemeništa prema Delti Svetoga Oca je na riječkim ulicama pozdravljalo mnoštvo. Papa je uzvraćao pozdravima i blagoslivljao građane.

Dolazak Ivana Pavla II. i njegove pratnje na mjesto misnog slavlja pratila je čitavim putem zvonjava zvona sa zvonika riječkih crkava.

Na misnome slavlju koje će Papa od 10 sati predvoditi na riječkoj Delti, velikom trgu smještenom između dva korita - Riječine i Mrtovg kanala, nastupit će združeni zbor od 400 crkvenih pjevača iz riječkih župa te pjevača iz Mrkoplja i Senja.

Darovnu pjesmu samostalno će izvesti zbor crkvenih pjevača iz Omišlja i Cresa, a nastupit će i orkestar riječkog Hrvatskoga narodnog kazališta. Zbor će izvesti kompletnu Krmpotićevu staroslavensku misu.

Točno u 12 sati Sveti Otac će održati Anđeoski pozdrav koji uobičajeno nedjeljom upućuje svijetu i narodu.

Na misnome slavlju bit će zastupljeni katolici nacionalnih manjina s područja Riječke metropolije.

Na talijanskome jeziku pročitat će se drugo čitanje, jedan zaziv molitve te će biti izvedena jedna pjesma, a na slovenskome jeziku bit će pročitan jedan zaziv molitve.

Ispred oltara je noćas postavljeno pet tisuća cvjetova, a cijeli je prostor oko Delte, kao i središte Rijeke, ukrašen hrvatskim i vatikanskim zastavama, te slikama Svetoga Oca.

Delta može primiti 120.000 ljudi. Tribina s oltarom smještena je prema kopnu, duga je 28 metara, a široka 15 metara.

Cijela konstrukcija je aluminijska, cijelo naličje presvučeno je slojem lagane plastike koja dopušta da se svjetlost filtrira s visine, čineći poseban efekt.

Pročitajte više