Švicarska oduzela državljanstvo osuđenom zbog novačenja džihadista

Foto: EPA

ŠVICARSKA je oduzela državljanstvo muškarcu osuđenom za pomaganje u novačenju džihadista Islamske države pozivajući se na zakon kojim se osobama s dvojnim državljanstvom mogu oduzeti švicarske putovnice zbog počinjenih djela koja štete nacionalnim interesima i ugledu. 

Iako švicarski imigracijski ured navodi da je to učinjeno prvi put u 66 godina postojanja zakona, već su i druge zapadne zemlje oduzimale državljanstvo osobama povezanima s ekstremizmom na Bliskom istoku. 

Prošle godine je Australija oduzela državljanstvo regruteru Islamske države unatoč zabrinutostima da neće imati više nijedno državljanstvo, dok je 19-godišnjak u veljači u Britaniji ostao bez državljanstva iz sigurnosnih razloga. 

Može se žaliti na odluku

Švicarski ured nije otkrio drugo državljanstvo muškarca koji služi višegodišnju zatvorsku kaznu zbog članstva u terorističkoj organizaciji, širenja propagande Islamske države i regrutiranja džihadista na Bliskom istoku. 

Muškarac koji će vjerojatno biti protjeran iz Švicarske nakon eventualnog puštanja iz zatvora, može se žaliti na odluku, navodi imigracijski ured. 

Nakon što je osobi oduzeto državljanstvo Švicarska joj može zabraniti ulazak u zemlju ako je smatra sigurnosnom prijetnjom. 

Švicarska vlada je nekoliko puta predložila oduzimanje državljanstva, uključujući 19-godišnjaka sa švicarskim i talijanskim državljanstvom koji je 2016. identificiran kao džihadist Islamske države. 

Vlasti su opozvale postupak nakon što je otkriveno da je Christian Ianniello vjerojatno umro nakon putovanja iz Winterthura u Siriju 2015. gdje se htio pridružiti terorističkoj skupini. 

Švicarska je oduzela brojne putovnice iz sigurnosnih razloga za vrijeme Drugog svjetskog rata i godinama kasnije, ali se prvi put pozvala na zakon o državljanstvu koji je na snazi od 1953. 

Pročitajte više