Švicarska središnja banka godinu završila u minusu

Foto: EPA

Švicarska središnja banka (SNB) potvrdila je danas da je u 2023. godini poslovala s gubitkom, pridruživši se skupini središnjih monetarnih institucija vodećih gospodarstava koje su podignute kamatne stope gurnule u minus.

SNB je izvijestio da je lani poslovao s gubitkom od 3.2 milijarde švicarskih franaka (3.34 milijarde eura). Minus je ipak znatno manji nego u 2022. godini kada je zbog pada vrijednosti portfelja dionica i obveznica iznosio čak 132.5 milijardi franaka i bio je najveći otkada je SNB osnovan.

U 2023. švicarska središnja banka bilježila je na pozicijama u stranoj valuti prihod od četiri milijarde franaka, nakon gubitka od 131.4 milijarde franaka u 2022. Uteg im je lani bio jači franak, uz gubitak povezan s valutnim tečajevima od 58 milijardi franaka.

Neće isplatiti dividende

Prihod od zlatnih rezervi iznosio je 1.7 milijardi franaka i bio je više nego četiri puta veći nego u prethodnoj godini. SNB je ubilježio i 1.4 milijarde franaka prihoda od hitnog kredita za spašavanje posrnulog Credit Suissea.

Prevagnuo je ipak neto gubitak od 8.5 milijardi franaka na pozicijama u domaćoj valuti, više nego osam puta veći nego u 2022., budući da je SNB u sklopu postrožene monetarne politike radi obuzdavanja inflacije komercijalnim bankama plaćao veće kamate na prekonoćne depozite.

Banka tako ni u ovoj godini neće isplatiti dividendu dioničarima, saveznoj državi i kantonima.

SNB se negativnim rezultatom u 2023. pridružio Europskoj središnjoj banci (ECB), njemačkom Bundesbanku i američkom Fedu koji su zbog podignutih kamatnih stopa lani poslovali s minusom od 7.9 milijardi eura odnosno 21.6 milijardi eura i 114.3 milijarde dolara.

Pročitajte više