Pariz, Berlin, New York: Svijet Novu godinu dočekuje s nikad većim brojem policije

Ilustracija: Profimedia

Policija tijekom dočeka Nove godine često ima puno posla; ima podosta alkoholiziranih ljudi, nesreća, neočekivanih događaja. No, ove je godine situacija još ozbiljnija - veliki svjetski gradovi pripremaju se na moguće terorističke napade zbog situacije na Bliskom istoku. 

"Francuska će za proslavu Nove godine na ulicama rasporediti iznimno velik broj policajaca i vojnika zbog jako velike terorističke prijetnje", rekao je jučer francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin. Darmanin je kazao da će širom zemlje biti raspoređeno 90.000 policajaca, od čega 6000 u Parizu. Bit će raspoređeno i 5000 vojnika iz protuterorističke postrojbe. 

"Zatražio sam jako veliko raspoređivanje policijskih i sigurnosnih snaga imajući u vidu kontekst jako visoke terorističke prijetnje zbog, očito, onoga što se događa u Izraelu i Palestini", rekao je ministar novinarima. Europski sigurnosni dužnosnici upozorili su na sve veći rizik od napada islamista radikaliziranih zbog rata između Izraela i Hamasa. 

Nisu dozvoljene torbe, naprtnjače, hrana i piće... 

Policija u Berlinu u Njemačkoj već tjednima razrađuje sustav osiguranja: prostor gdje će biti održana proslava će biti ograđen i može se ući samo s ulaznicom i nakon provjere. Torbe i naprtnjače nisu dozvoljene, a posjetitelji ne smiju nositi niti svoje rakete ili "bengalke" za vatromet, baš kao niti hranu i piće – ali niti letke i nekakav propagandni materijal, piše Deutsche Welle

Berlinska policija sprema se na najveću policijsku akciju dočeka Nove godine u posljednjih nekoliko desetljeća. Uobičajenim ophodnjama je u pojačanje pozvano još 2500 službenika koji bi inače bili slobodni, ali i iz drugih saveznih pokrajina. Tu onda dolazi i 500 dodatnih službenika na postajama gradske i međugradske željeznice.

Još tisuću službenika je u automobilskim ophodnjama ili na postajama. Isto tako je predviđeno da i vatrogasci na zadaće odlaze u zaštiti policije. Službenici u civilu već danima promatraju stanje u kritičnim područjima, a sve uzročnike nereda se namjerava smjesta uhititi. 

Jake mjere sigurnosti i u Koelnu: "To je uznemirujuće, znam" 

Njemačka policija pojačat će mjere sigurnosti i kod katedrale u Koelnu, rekao je jučer dužnosnik zadužen za taj dio grada. Time se želi spriječiti moguće napade, rekao je Martin Lotz. "Ne mogu ulaziti u prirodu napada ovdje", rekao je.  

Lotz je upozorio da bi slavljenici mogli u gradu naići na policajce s lakim strojnicama. "To je uznemirujuće, znam", rekao je. Njemačke vlasti objavile su da su primile dojavu o mogućim terorističkim napadima islamističke skupine na Staru godinu. Sigurnosne mjere oko katedrale u Koelnu pojačane su prije proslave Božića. Katedrala je zatvorena za turiste do daljnjega. 

New York priprema osiguranje za milijun slavljenika na Times Squareu

Njujorška policija tijekom novogodišnje noći priprema osiguranje za do milijun slavljenika na Times Squareu; s tisućama policajaca te protuterorističkim i zrakoplovnim jedinicama. Vlasti navode kako prate društvene mreže i da su spremne za moguće demonstracije zbog sukoba između Izraela i Hamasa. 

"Oni koji žele mirno prosvjedovati imaju na to pravo. Ali to neće raditi nauštrb onih koji mirno dočekuju Novu godinu", rekao je gradonačelnik New Yorka Eric Adams, a prenosi NBC New York. Među slavljenicima u New Yorku patrolirat će policajci u civilu, a provodit će se i pojačano osiguranje za putnike javnog prijevoza.  

Proslavu na Times Squareu će iz zraka promatrati dronovi i zrakoplovne jedinice. Bit će zatvorena većina ulica oko Times Squarea te će se njemu moći pristupiti samo iz par određenih i kontroliranih smjerova. Ulice će se početi zatvarati sutra u 4 ujutro. Unutar sigurnosnog perimetra Times Squarea sutra navečer neće biti alkohola te će biti zabranjeno nošenje većih torbi ili ruksaka. 

Pročitajte više