koronavirus svijet

Svijet skupio 7,4 milijarde eura za cjepivo, SAD odbija reći zašto ne sudjeluje

Foto: EPA

SVJETSKI lideri i organizacije donirali su 7,4 milijarde eura u svrhu istraživanja, proizvodnje i distribucije potencijalnog cjepiva u borbi protiv koronavirusa. Sjedinjene Američke Države nisu donirale novac.

SAD odbio obrazložiti zašto se nije uključio u ovu inicijativu

Visoki dužnosnik američke administracije odbio je reći točno zašto SAD ne sudjeluje u ovoj donaciji.

"Podržavamo Europsku uniju u ovim naporima. To je jedan od mnogih napora koji su u tijeku i Sjedinjene Države su ispred svih."

Predsjednik Donald Trump izjavio je prije mjesec dana da obustavlja financiranje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) te je optužio da je prikrivala informacije surađujući s Kinom na početku pandemije. 

Norveška premijerka Erna Solberg komentirala je činjenicu da se SAD nije priključio svjetskom udruženju u borbi protiv pandemije koronavirusa.

"Šteta što SAD nije dio toga. Kad ste u krizi, njome upravljate i to radite zajedno s drugima", rekla je Solberg za Reuters u ponedjeljak te obećala donaciju od milijardu eura za podršku u pronalasku cjepiva protiv covid-19 bolesti. 

"Imali smo nekoliko razgovora s našim američkim partnerima i uvjerena sam da će se na kraju Amerikanci predati toj dinamici jer je to korak naprijed za svijet", kazao je francuski predsjednik Emmanuel Macron. 

Začetnik ove fondacije je Europska komisija na čelu s Ursulom von der Leyen, ali u njoj su sudjelovale i države koje nisu članice Europske unije kao što su Velika Britanija, Norveška i Saudijska Arabija. Sudjelovali su i Japan, Kanada, Južnoafrička Republika te mnoge druge države. Čak i Kina putem svog diplomata u EU-u. 

Donatorima se priključila i pop zvijezda Madonna, koja je obećala milijun eura, otkrila je von der Leyen.

Donacijama se pridružila i Hrvatska, von der Leyen objavila da je cilj ostvaren

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja je bila domaćin virtualne donatorske konferencije, objavila je da je ukupno prikupljeno 7,4 milijarde eura za razvoj i istraživanje cjepiva protiv novog koronavirusa.

Donacijama se pridružila i Hrvatska. 

Premijer Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak hrvatsku donaciju od milijun eura, uz dva milijuna eura koje je Hrvatska već osigurala na nacionalnoj razini za istraživanje i razvoj cjepiva, a ukupno je na virtualnoj donatorskoj konferenciji za razvoj cjepiva protiv koronavirusa obećano 7,4 milijarde eura.

Proklamirani cilj konferencije bio je prikupiti u prvoj fazi 7,5 milijardi eura temeljnog kapitala, od kojih će se četiri milijarde izdvojiti za razvoj cjepiva, dvije milijarde za liječenje i milijardu i pol za testiranje.

"Uspjeli smo. Imamo 7,4 milijarde eura doprinosa", izjavila je von der Leyen.

Hrvatski premijer Plenković je rekao da uz dva milijuna eura koja smo osigurali na nacionalnoj razini, za ovu konferenciju doniramo još milijun eura. On je u svojem video javljanju rekao da Hrvatska, koja obnaša rotirajuće predsjedništvo Vijećem EU-a ima čast podržati ovu inicijativu.

Podsjetio je da je prva zabilježena karantena u povijesti ona u Dubrovniku 1377. i da se ista metoda i danas koristi za borbu protiv covida-19.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više