SVIJET U ŠOKU Mediji o Brexitu: "Mala Engleska pobijedila je Veliku Britaniju"

Foto: FAH

REZULTATI britanskog referenduma o napuštanju Europske unije izazvali su brojne negativne reakcije u europskim medijima, ali i šire.

Francuski mediji uvjereni su da će povijesna odluka Ujedinjenog Kraljevstva iz temelja potresti Uniju. Le Monde prenosi vijesti o velikom padu na valutnim tržištima, ohrabrujuće komentare šefova europskih država, ali i pozive euroskeptika na slične referendume u njihovim državama. Kolumnisti Le Mondea smatraju da je Brexit pobijedio ponajviše zbog straha od imigranata.

Dopisnik iz Škotske, Adrien Jaulmes, posljednji je u nizu reportera koji govore da bi Škoti mogli ponovno birati između dvije, danas suprotstavljene unije, prenosi BBC.

Njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung dosta je pesimističan i najavljuje najgoru krizu u povijesti Europe. Naglašavaju da Europska unija mora prihvatiti očitu činjenicu da je proces integracije moguće preokrenuti, ali da Unija mora postaviti takva pravila da niti jedna druga država neće pokušati nešto slično.

Pesimizam diljem Europe

Talijanska Il Corriere della Serra žali zbog britanskog odlaska, a dopisnik iz Londona zaključuje da je mala Engleska pobijedila Veliku Britaniju.

Španjolski mediji fokusirali su se na prijetnje ujedinjenoj Europi, još očitije nakon Brexita. La Razon piše da britanski referendum obvezuje Bruxelles da redefinira zajednički projekt koji je trenutačno u krizi.

Češki mediji, vjerojatno svjesni raspada Čehoslovačke, upozoravaju na rast tenzija u Sjevernoj Irskoj i Škotskoj.

S drugog kraja svijeta, iz Australije, dolaze znatno smireniji tonovi. Urednik Michael Pascoe iz Sydney Morning Heralda da je Britanija jako malo bitna za Autraliju. "Samo par postotaka izvoza odlazi u Veliku Britaniju", piše Pascoe.

Pročitajte više