Svinjogojci: Rekli su nam da neće doći ministrica, nego Plenkovićev pregovarač

Svinjogojci koji sedmi dan prosvjeduju u istočnoj Slavoniji nisu se tijekom dana, kako su očekivali, susreli s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković, ali se još uvijek nadaju razgovorima s predstavnicima države, i to sutra, tvrdeći kako to ne znači i da odustaju od svojih zahtjeva.

"Nazvao me tijekom dana državni tajnik (Mladen) Pavić da mi kaže kako od sastanka s ministricom danas nema ništa. Ali će do sastanka s pregovaračem kojeg odredi premijer Andrej Plenković doći sigurno u srijedu tijekom dopodneva. Nećemo ići u Zagreb, oni su na potezu, zovemo ih u Slavoniju. Više nikome ne vjerujemo, nikamo nećemo ići", potvrdio je večeras predsjednik Stožera za obranu hrvatskog sela Tomislav Pokrovac.

"Dobrodošli svi osim Pavića"

Dodao je kako su kao pregovarači dobrodošli svi osim državnog tajnika Ministarstva poljoprivrede Mladena Pavića, protiv kojega će, najavio je, kada prosvjedi završe, osobno podnijeti kaznenu prijavu. "On je živo zlo hrvatske poljoprivrede. Lažov i manipulator koji ne čini ništa dobroga za hrvatsku poljoprivredu", rekao je Pokrovac. 

Ako do razgovora ne dođe, iz Stožera najavljuju nove blokade, a u pripremi je i novi prosvjedni punkt u Vođincima, na vinkovačkom području, gdje se danas okupilo četrdesetak nezadovoljnih poljoprivrednika koji samo čekaju znak da izađu na prometnice, ali i magistralnu željezničku prugu Vinkovci-Zagreb.

Prosvjednici traže ispunjenje tri najvažnija zahtjeva - prestanak eutanazija zdravih svinja i omogućavanje njihovog prometovanja, kao i klanja. Na prosvjednom punktu kod Županje, gdje su traktorima blokirali prilaz državnom cestom D55 graničnom prijelazu Županja-Orašje, danas je rečeno kako je na jučer održanom sastanku s "predstavnicima poljoprivredne komore i uzgajivača svinja usuglašeno oko 90 posto spornih stvari".

"Mi nismo protivnici i neprijatelji Vladi i Ministarstvu poljoprivrede. Smatramo da mjere koje se poduzimaju u državi u borbi protiv afričke svinjske kuge nisu dobre i vode uništenju svinjogojstva i slavonskog sela. Nije mi jasno zašto se eutanaziraju zdrave svinje i zašto je cijela Vukovarsko-srijemska županija u karanteni, čak i ona mjesta u kojima bolest nije zabilježena, a samo par kilometara dalje u susjednoj županiji se živi normalno, svinje se prodaju i kolju. Meni tu nema logike", rekao je Tomislav Pokrovac.

Pročitajte više