Svjedočanstvo žene iz Osijeka: Rekli su da odem na WC i rukama zadržim plod

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

DANAS su diljem Hrvatske održani prosvjedi u znak solidarnosti s trudnicom Mirelom Čavajdom, kojoj je, tek nakon što je sa svojim slučajem izašla u javnost, drugostupanjska komisija KBC-a Zagreb omogućila prekid trudnoće zbog medicinskih indikacija. Organizirale su ih udruge RODA, CESI, Zaklada Solidarna, PaRiter, Građanke i građani Rijeke i Platforme za reproduktivna prava.

Prosvjed je održan i u četvrtom najvećem hrvatskom gradu, Osijeku, a Osječanka Maja Anić pročitala je svjedočanstvo o pobačaju anonimne žene.

"U 13. tjednu trudnoće saznala sam da dijete umjesto dvije arterije u pupkovini ima samo jednu, pa bebino srce kuca dvostruko slabije nego moje te da je bebi dijagnosticiran Turnerov sindrom. Nisam željela prekinuti trudnoću, no doktori su mi savjetovali da je tako najbolje jer ću teško iznijeti trudnoću. U KBC-u, gdje je dogovoren prekid trudnoće medikamentom umjesto klasičnom kiretažom, dobila sam abortivnu pilulu koja potiče trudnoću te drugu pilulu koja je trebala utjecati na to da bebino srce prestane kucati", pročitala je Anić na prosvjedu. 

"Vidjela sam ga i držala u rukama"

Anonimna žena ostala je cijeli dan u dnevnoj bolnici, a sestra ju je obišla tek oko 18 sati. "Nisam ljuta na osoblje jer je jedna sestra pokrivala cijeli odjel. Cijeli dan bila sam sama na stolcu jer nisam željela leći na umrljani krevet bez posteljine. No, šokovima tu nije bio kraj. Osjećala sam pritisak i mislila sam da će me staviti na stol da se porodim, no sestra je rekla da odem na WC te, ako želim obdukciju, rukama zadržim plod. I doista sam to napravila. Vidjela sam ga i držala u rukama", pročitala je Anić. 

Ženu su zadržali preko noći, uz tri infuzije, i sutradan je bez riječi otpustili s nalazima i otpusnim pismom

Pročitajte više