KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Svjedoci o incidentu u Vukovaru: Zaposlenik SOA-e došao po Sučića u postaju

Foto: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

STJEPAN SUČIĆ, državni tajnik u Ministarstvu branitelja koji je izazvao incident u Vukovaru u noći s petka na subotu, podnio je ostavku. 

Na zatvorenom dijelu 25. sjednice vlade razriješen je dužnosti. 

>> Vlada razriješila Medvedovog pomoćnika koji je kršio mjere i divljao u Vukovaru

"Na osobni zahtjev razriješen je državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Stjepan Sučić", stoji u vladinu priopćenju. 

Podsjetimo, Sučić i direktor Memorijalnog centra Domovinskog rata u Vukovaru Krunoslav Šeremet uhvaćeni su 30 minuta poslije ponoći u jednom vukovarskom kafiću.

S obzirom na to da su te noći u ponoć na snagu stupile mjere koje potpuno zabranjuju rad svim ugostiteljskim objektima, policija je u većim mjestima nakon ponoći krenula u provjere lokala za koje je poznato da obično privlače veći broj ljudi.

Sučić je inače, već jednom, bio u središtu skandala kada ga je sredinom kolovoza prošle godine, kćer javno optužila za brutalno premlaćivanje. Međutim, zbog toga nije kažnjen. 

Krajnje neuobičajeno postupanje policije

Policija je u vezi incidenta u svom priopćenju spominjala samo prekršajne prijave zbog remećenja javnog reda i mira te odbijanje izazivača incidenta da predoče osobne iskaznice.

Nakon toga je napomenula kako će "s obzirom na to da je prilikom ulaska u službene prostorije svojom radnjom uzrokovao oštećenje inventara", o tome "izvijestiti nadležnu instituciju zbog donošenja odluke o postojanju elemenata protupravnosti u njegovom ponašanju".

Za Telegram policijski izvori kažu kako je to krajnje neuobičajeno. Osim toga, njihovi izvori bliski PU vukovarsko-srijemskoj otkrili su kako je došlo do nesuglasica unutar policije. 

Jedan od policajaca, koji je na poziv konobarice (prema jednoj verziji, prema drugoj bili su u ophodnji kako bi ustanovili poštuju li se mjere o zatvaranju kafića) ušao u kafić Vukovarsko pub da bi zaustavio kršenje javnog reda i mira (u kafiću su se navodno, uz viku i galamu, razbijale čaše i gosti nisu htjeli napustiti lokal, unatoč odluci Nacionalnog stožera da kafići od petka iza ponoći moraju biti zatvoreni), bio je izložen vrijeđanju na nacionalnoj osnovi.

U policiju došao zaposlenik SOA-e

Radilo se o hrvatskom policajcu, Srbinu, koga je Sučić navodno poznavao i počeo mu psovati ”majku četničku”. Vidjevši kakva je situacija u kafiću i tko su gosti, temeljni policajci pozvali su u pomoć interventnu policiju, koja je za nekoliko minuta došla s dva službena vozila. Kad su Sučić i Šeremet, uz opiranje, privedeni u policiju, navodno je već tada vođa sektora, koji je bio dežuran te noći, cijeli događaj pokušao umanjiti.

To je čak dovelo do podizanja tenzija, pa i naguravanja, između njega i temeljnih policajaca, s obzirom na to da su oni inzistirali da se o svemu zabilježi prava istina. Također im se i prijetilo smrću.

Tijekom subotnje noći je u zgradu policije došao zaposlenik SOA-e. 

Razgovarao je s policajcima o događaju i nakon toga iz postaje odveo i Sučića i Šeremeta. Tu informaciju nije bilo službeno nemoguće provjeriti.

"Policija je u postupanju napravila više propusta o razbijanju vrata u zgradi policije,a o navodnim prijetnjama smrću policajcima da i ne govorimo. To je ozbiljno kazneno djelo. Zamislite što bi se dogodilo običnom građaninu da je policajcu, ili bilo kom drugom, prijetio smrću, a onda još razbijao i lupao u zgradi policije i rušio stolice u prostoriji", rekao je izvor blizak policiji za Telegram

Pročitajte više