Svjedočio ratu u Hrvatskoj pa ga usporedio s ukrajinskim: Ovo podsjeća na Vukovar

Screenshot: N1

BIVŠI diplomat i prvi veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj Peter Galbraith za N1 usporedio je rat u Ukrajini s ratom u Hrvatskoj, kojemu je i sam svjedočio. "Možemo povući neke usporedbe. Ono što se događa u Mariupolju svakako nas podsjeća na napad na Vukovar i herojsku obranu branitelja. Granatirani su i drugi hrvatski gradovi, kao što granatiraju i druge ukrajinske gradove", izjavio je.

Smatra kako su razmjeri napada različiti. "U Hrvatskoj su napadi bili ograničeni. Rat se dogodio u kontekstu raspada Jugoslavije. Hrvatska u najgoroj fazi rata nije bila priznata, a Ukrajina je priznata suverena zemlja već 30 godina. Također, imamo društvene mreže i dostupne snimke pa svjedočimo ratu u realnom vremenu", dodao je.

Usporedio je zatim pregovore Ukrajine i Rusije s ratom u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. "U to je vrijeme rat u Hrvatskoj bio najgori nakon Drugog svjetskog rata. Bili smo vrlo optimistični nakon pada željezne zavjese, ali rat u Hrvatskoj pokazao je da nova era neće biti onakva kakvu smo zamišljali", kazao je.

"Problem je što Vladimir Putin nije puno drukčiji od Slobodana Miloševića. Slično kao i on mislio je da će pobjeda biti laka, a čini se da to neće biti pobjeda. Moguće je da će Ukrajina biti neutralna zemlja, ali mislim da će Ukrajincima biti vrlo teško odreći se svog teritorija i neće pristati na to da budu demilitarizirani. Vrlo su udaljeni u svojim pozicijama", smatra Galbraith.

"Zbog sankcija je i Milošević promijenio smjer i pristao na sporazum u Daytonu"

Međunarodna zajednica, vjeruje, ovoga se puta znatno brže mobilizirala u odnosu na početke rata u Hrvatskoj. "Rusija je nuklearna sila, ima naoružanje koje može uništiti cijeli planet. Izravan sukob koji bi eskalirao u sveobuhvatni nuklearni rat neće pomoći ni Ukrajincima, ni bilo kome drugome", kazao je.

"NATO je u pravu što se ne želi uključiti u izravan sukob i rušiti ruske avione. Pružili su pomoć koja se pokazala razornom za ruske snage. Protutenkovska i protuzračna obrana usporila je Ruse", dodao je Galbraith.

Vjeruje da će u Rusiji rat protiv Ukrajine biti vrlo nepopularan te da je Putin stekao neprijatelje među Rusima u Ukrajini. "Kada vam je neprijatelj nuklearna sila, nemate mogućnost vojne akcije. Zbog sankcija je i Milošević promijenio smjer i pristao na sporazum u Daytonu", zaključio je.

Pročitajte više