Svjedok na suđenju Rončeviću: "Tko ruši Vladu i ministra, nema što raditi u MORH-u"

NA SUĐENJU bivšem ministru Berislavu Rončeviću i njegovu pomoćniku Ivi Bačiću danas je svjedočio bivši inspektor MORH-a Radmilo Jasak te rekao da je degradiran zato što je otkrio nepravilnosti u nabavi vojnih kamiona.

Kako je ispričao bivši načelnik Odjela inspekcije materijalnih resursa u MORH-u, njemu je na božićnom domjenku pred svima rečeno da "onaj tko ruši Vladu i ministra, nema što raditi u MORH-u". Nakon toga božićnog domjenka premješten je na niže mjesto u brigadi u Kninu.

U nadzor krenuo po nalogu Joze Miličevića

U nadzor je krenuo po nalogu tadašnjeg glavnog inspektora Joze Miličevića. Smatra kako prvi natječaj za nabavu kamiona nije trebalo poništiti, jer se problem mogao riješiti odlukom o nabavi manjeg broja kamiona ili prenamjeni proračunskih sredstava. Podsjetimo, prvi natječaj je poništen zato što su sve ponude bile veće od iznosa koji je za nabavu kamiona bio predviđen u proračunu.

Jasak je danas svjedočio i da je zaključak prvog natječaja bio da svi ponuđači udovoljavaju traženim uvjetima, što je suprotno tvrdnjama Rončevićeve obrane da su te uvjete mogli proći samo najskuplji Ivecovi kamioni.

Ivecovi kamioni kupljeni izravnom pogodbom

Na kraju su najskuplji Ivecovi kamioni kupljeni izravnom pogodbom, a ugovor o kupnji inspekcija nije pronašla u evidencijama Službe za ugovaranje i nabavu iako je u sustavu MORH-a stajalo da su plaćeni avansno. Jaskov nadređeni Ivan Kozlica zbog pronađenih nepravilnosti je zatražio sastanak s Ivom Bačićem, no ovaj ga nije primio pa je sve završilo sastankom glavnog inspektora Joze Miličevića i ministra Rončevića. Ova optužnica Rončevića i Bačića tereti da su kupnjom Ivecovih kamiona državu oštetili za 10,4 milijuna kuna, koliko su oni bili skuplji od ponude Man-Importera.

Pročitajte više