Svjedok zvjerstava Kapetana Dragana: Bio je nazočan dok su nas njegov vojnici zlostavljali

HRVATSKI branitelj Darko Kaurić jedan je od zarobljenika srpskih logora koji je svjedočio o "posjetima" Dragana Vasiljkovića i njegovih vojnika koji su u logoru u Glini zlostavljali hrvatske vojnike.

Kaurić se sjeća najmanje triju Vasiljkovićevih posjeta tijekom kojih je Kapetan Dragan držao svojevrsne političke nastave dok su njegovi vojnici tukli zarobljenike čemu je Vasiljković i osobno nazočio, javlja Hrvatski radio.

"Čuvali su nas Martićevci, ali u međuvremenu - tjedno barem jednom - znali su doći vojnici Kapetana Dragana. Oni su imali drukčija obilježja od Martićevaca, imali su ona četiri srpska slova S okrenuta prema unutra. Između ostalog i Kapetan Dragan nas je posjetio u najmanje tri navrata i onda nam je držao tako rekuć političke nastave, dok bi njegova pratnja u njegovoj nazočnosti nas tukla, maltretirala, lomila..." - posvjedočio je Kaurić.

"U zatvoru u Kninu, odnosno ja to ne nazivam zatvor, jer vidimo danas što je zatvor, to je bio logor smrti, bio sam 50 dana. A od ozljeda, pored onih psihičkih koje smo svakodnevno doživljavali u ponižavanju i njihovom uvjeravanju da su pobili i potukli sve što su zatekli u Glini, imam i ozljede kralježnice, rebara i vilice." - ispričao je.

Mnogi zarobljenici su od posljedica mučenja umrli u godinama nakon rata, a Kaurić smatra kako je obveza preživjelih zarobljenika da svjedoče o zvjerstvima DraganaVasiljkovića.

"Kod Kapetana Dragana treba biti ne samo jednostruko nego dvostruko primijenjena zapovjedna odgovornost, jer je on ne samo zapovijedao nego je i sam izvršavao i vjerujem, bio egzekutor." - zaključio je.

Dragan Vasiljković je osumnjičen da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi i u veljači 1993. u selu Bruška kod Benkovca zlostavljao i mučio hrvatske zarobljenike postupajući protivno odredaba Ženevske konvencije.

I.K.
Foto: AFP

Pročitajte više