Svjetska banka: Ako ste mladi, izgledi za pronađete posao su podjednako slabi u čitavom svijetu

Foto: Hina

SVJETSKA banka ima uznemirujuću poruku za mlade ljude diljem svijeta: Bez obzira jeste li muško ili žensko i živite li u Hrvatskoj ili SAD-u, borit ćete se da pronađete posao.

Prema novom izvješću, mladi od 15 do 29 godina imaju dva puta veće šanse od odraslih da se nađu među nezaposlenima na svim kontinentima i u svim regijama svijeta.

Banka u suradnji s partnerima kavi su Međunarodna organizacija rada (ILO) navodi da u sljedećih 10 godina treba stvoriti 600 milijuna novih radnih mjesta, oko pet milijuna mjesečno, samo da bi se spriječilo dodatno pogoršanje već porazne situacije.   

Najmlađi radnici su posebno ugroženi financijskom krizom i Globalnom recesijom jer su često prisiljeni raditi na privremenim i atipičnim poslovima kakve je u Hrvatsku kroz poticanje zapošljavanja uveo ministar Mrsić.

Prema projekcijama ILO-a, globalna nezaposlenost mladih će u 2015. godini iznositi 13.1 posto, dok je predviđena stopa među odraslima 4.5 posto.

Nezaposlenost mladih ugrožava globalnu ekonomiju

Analiza od 155 stranica upozorava na razliku između kvalifikacija radnika i potreba poslodavaca. "U ekonomijama u razvoju koje se sve više usmjeravaju prema uslužnim djelatnostima poslodavci ne mogu pronaći radnike s potrebnim vještinama. Drugdje, problem je što su brojni nezaposleni visoko-educirani, dok tržište traži drugačije kompetencije ili tehničke vještine," navodi izvješće prema kojem žalostan trend ugrožava čitavu globalnu ekonomiju jer će milijuni mladih ljudi bez prihoda kliznuti u siromaštvo.

S odgodom njihova ulaska u radnu snagu ili otporom prema prihvaćanju slabo plaćenih poslova, mnogi će ograničiti svoj životni radni potencijal, što utječe na financiranje državnih proračuna kroz poreze i na ekonomije temeljene na potrošnji, prenosi Bloomberg

"Porast društvenih troškova se također nastavlja gomilati," nastavlja izvješće citirajući ustanak mladih tijekom Arapskog proljeća, porast mladenačkog ekstremizma i nezadovoljstva aktualnim financijskim sustavom. "Ono što vidimo je generacija u ekonomskoj krizi".

Pročitajte više