Svjetska banka: Bankarski sektor u Rusiji još uvijek je slab, kao i gospodarstvo

Foto: EPA

RUSKI bankarski sektor ostaje relativno slab unatoč nedavnom spašavanju velikih zajmodavaca od strane ruske središnje banke, objavila je u ponedjeljak Svjetska banka (SB), koja prognozira i usporavanje rasta ruskog BDP-a u ovoj godini, na 1,2 posto.

Svjetska banka sa sjedištem u Washingtonu u svojem redovitom izvješću navodi kako bankarski sektor u Rusiji ima nižu stopu adekvatnosti kapitala i veću stopu "loših" kredita od ostalih tržišta zemalja u razvoju. 

Ruska središnja banka u posljednjih nekoliko godina zatvorila je stotine banaka i spasila nekoliko velikih zajmodavaca, što je stajalo nekoliko desetaka milijardi dolara.

Bankarski sektor pogođen dominacijom države

"Bankarski sektor i dalje je pogođen visokom koncentracijom i dominacijom države", navode iz Banke.

Prema procjenama Svjetske banke, od 1. travnja ove godine vodećih pet banaka generiralo je 57 posto ukupne dobiti svih banaka, dok su banke u državnom vlasništvu činile 62 posto ukupnog bankovnog sektora.

Osvrnuvši se na izglede za rast ruskog gospodarstva, iz Banke ocjenjuju da su oni skromni, iako su makroekonomski i fiskalni okvir snažni.

Tako prognoziraju da će se rast ruskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) usporiti na 1,2 posto u 2019., s 2,3 posto u 2018. godini. U 2020. i 2021. godini Svjetska banka je pak projicirala rast BDP-a od po 1,8 posto.

"S druge strane, nacionalni projekti usmjereni na jačanje ljudskog kapitala i povećanje produktivnosti, ako se odgovarajuće implementiraju, mogli bi pozitivno utjecati na potencijalni rast Rusije u srednjoročnom razdoblju", piše u izvješću Banke.

Pročitajte više