Svjetska premijera Vangelisovog djela "Mythodea Nea" u Dubrovniku

SVJETSKU premijeru u sklopu ovogodišnjeg Julian Rachlin & Friends festivala u Dubrovniku doživjeti će glazbeno, odnosno multimedijalno djelo, "Mythodea Nea" svjetske glazbene legende, skladatelja Vangelisa. Tekst će putem video ekrana pripovijedati legendarni glumac Sir Roger Moore, a događaj je najavljen kao "Koncert u bijelom", a održat će se 8. rujna u Kneževom dvoru.

Značajno djelo jednog od vodećih modernih skladatelja, svjetske legende Vangelisa, dobitnika Oscara za filmsku glazbu hollywoodskih hitova poput "Vatrene kočije", "Istrebljivač" i "Aleksandar", ponovno se rađa na Festivalu Julian Rachlin & Friends u Dubrovniku.

Veličanstvena, prvotna "Mythodea" stvorena je 1993. godine, povodom NASA-ine ekspedicije na Mars 2001. godine. Naime, tada je u Zeusovom hramu u Ateni, sam Vangelis vodio jednu od najvećih izvođačkih sila moderne povijesti, koja je uključivala simfonijski orkestar, zbor od 120 pjevača i 24 timpana. Vokali su bili Jessye Norman i Kathleen Battle, a djelo Mythodea snimio je Sonny Classic te izdao na CD-u i DVD-u.

Julian Rachlin i njegovi prijatelji, ponajbolji svjetski glazbenici, ove će godine u sklopu 7. Julian Rachlin & Friends festivala u subotu 8. rujna u Kneževom dvoru u Dubrovniku sudjelovati u premijernoj izvedbi nove verzije djela "Mythodea Nea". Posebno za Julian Rachlin & Friends festival u Dubrovniku, djelo je, na zahtjev maestra Rachlina, uredio rusko-austrijski skladatelj Sergei Dreznin.

U ovoj novoj verziji dva glasa bit će zamijenjena violinom i violom koje sviraju Julian Rachlin i Janine Jansen, orkestar komornom grupom virtuoznih solista koja uključuje Mischu Maiskyog i Borislava Struleva (violončela), Alekseya Igudesmana, Juliu-Mariu Kretz i Maxyma Rysanova (violine), Martina Frösta (klarinet), Alexeia Ogrintchouka (oboa), Radovana Vlatkovića (rog), Stacey Wattona (kontrabas), Olgu Eldarovu (harfa) i Dubrovački komorni zbor koji će nastupiti u čudesnom okruženju Kneževog Dvora. Svjetskom premijerom "Mythodea Nea" će ravnati maestro George Pehlivanian.

Tekst će putem video ekrana pripovijedati legendarni glumac, dugogodišnji gost i prijatelj Julian rachlin Festivala, Sir Roger Moore.

Komornu verziju Vangelisova djela Mythodea Nea uredio je Sergei Dreznin, a tekst su napisali Sergei Dreznin, Alison Smale & Beth Blatt.

Događaj je najavljen kao "Koncert u bijelom" budući će svi izvođači i publika biti odjeveni u bijelo. Naime, već tradicionalno jedan od koncerata u sklopu Julian Rachlin & Friends odvija se pod ovim nazivom, a ove godine, prema želji maestra Rachlina, odabran je ovaj koncert.

Ulaznice za premijernu izvedbu Vangelisova djela "Mythodea Nea" u Dubrovniku puštene su u on-line prodaju. Dodatne informacije potražite ovdje.

Pročitajte više