Wall Street raste zahvaljujući tehnološkom sektoru

Foto: Hina

NA WALL STREETU su u petak cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, zahvaljujući nastavku oporavka tehnološkog sektora i boljim nego što se očekivalo pokazateljima s američkog tržišta rada.

Dow Jones ojačao je 0,49 posto, na 24.329 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,55 posto, na 2651 bod, a Nasdaq indeks 0,40 posto, na 6840 bodova.

Ulagače su ohrabrili bolji nego što se očekivalo podaci s tržišta rada, koji ukazuju na oporavak tog tržišta nakon nedavnih poremećaja izazvanih razornim uraganima na jugu SAD-a.

U studenom je broj zaposlenih porastao za 228.000, gotovo 30.000 više nego što se očekivalo, dok je prosječna satnica porasla za 0,2 posto na mjesečnoj razini.

"Podaci su odlični. No, ako se baš traži neka manjkavost, rekao bih da je satnica porasla nešto sporije od očekivanih 0,3 posto", kaže JJ Kinahan, strateg u tvrtki TD Ameritrade.

Uspon tržišta zahvaljuje se i nastavku oporavka tehnološkog sektora treći dan zaredom. Prije toga taj je sektor samo u nekoliko dana izgubio gotovo 4 posto jer su se ulagači preusmjeravali u druge sektore, kao što su bankarski i trgovački, koji bi mogli imati više koristi od očekivane porezne reforme.

No, u posljednja tri dana tehnološki je sektor nadoknadio veći dio tih gubitaka. Rastom od 2,1 posto jučer je predvodila dionica Microsofta, dok je cijeli sektor ojačao 0,4 posto.

Podršku tržištu pruža i nada ulagača da će Senat i Zastupnički dom Kongresa uskoro usuglasiti prijedloge dvaju poreznih zakona, a smanjenje poreza kompanijama i građanima trebalo bi potaknuti brži rast gospodarstva i zarada tvrtki te tako podržati daljnji rast cijena dionica.

Doduše, ima nesuglasica između dvaju parlamentarnih domova, no pregovori traju.

Idućega tjedna u fokusu ulagača bit će i redovna sjednica čelnika američke središnje banke. S obzirom na solidan rast gospodarstva i jačanje inflacijskih pritisaka, gotovo je sigurno, kažu analitičari, da će Fed po treći put ove godine povećati ključne kamatne stope za četvrtinu postotnog boda.

U cijelom proteklom tjednu Dow Jones porastao je 0,4, a S&P 500 0,35 posto. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,1 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,0 posto, na 7393 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,83 posto, na 13.153 boda, a pariški CAC 0,28 posto, na 5399 bodova.
 

Pročitajte više