Većina europskih burzi raste, u Španjolskoj pad zbog referenduma o Kataloniji

Foto: Hina

NA EUROPSKIM su burzam cijene dionica porasle, zahvaljujući jačanju rudarskog i turističkog sektora, no španjolski IBEX indeks oštro je pao zbog napetosti nakon referenduma o nezavisnosti Katalonije.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u plusu 0,3 posto. Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati u plusu 0,30 posto, na 7.359 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,45 posto, na 12.890 bodova, a pariški CAC 0,15 posto, na 5.336 bodova. Rast tih indeksa zahvaljuje se jačanju rudarskog sektora potaknutog rastom cijena metala.

Porasle i dionice zrakoplovnih kompanija

Još su snažnije porasle cijene dionica zrakoplovnih kompanija Easyjeta, Ryanaira i Lufthanse, između 2,9 i 5 posto, nakon što je britanskom zrakoplovnom prijevozniku Monarch Airlines oduzeta licenca, a britanska vlada zatražila od nadležnih tijela da drugim zračnim linijama vrate Britance iz svijeta u domovinu. I dok je većina europskih burzovnih indeksa u plusu, španjolski IBEX pao je 1,2 posto, ponajviše pod pritiskom pada cijena dionica banaka nakon jučerašnjeg referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Situacija je u toj pokrajini napeta jer španjolska vlada tvrdi da je referendum nezakonit, pa je policija zauzimala škole s glasačkim kutijama, a u sukobima između policije i građana ozlijeđeno je više stotina osoba. I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio u plusu 0,3 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, na 20.395 bodova.

Pročitajte više