Svjetski sud će odlučiti o zahtjevu za zaustavljanje ofenzive Izraela na Rafah

Foto: EPA

Suci najvišeg suda UN-a odlučit će danas o zahtjevu Južne Afrike da se naredi Izraelu da zaustavi svoju ofenzivu na Rafah i povuče se iz Gaze, što je dio šireg slučaja kojim se Izrael optužuje za genocid.

Južnoafrički zastupnici zatražili su prošli tjedan od suda da donese tu hitnu mjeru i rekli da se izraelski napadi na grad na jugu Gaze moraju zaustaviti kako bi se osigurao opstanak palestinskog naroda.

Izrael je više puta odbacio optužbe za genocid

Presude Međunarodnog suda pravde (ICJ), također poznate kao Svjetski sud, konačne su i obvezujuće, ali su se u prošlosti ignorirale. Sud nema ovlasti provođenja.

Izrael je više puta odbacio optužbe za genocid kao neutemeljene. Na sudu je tvrdio da su operacije u Gazi samoobrana i da su usmjerene na militante Hamasa koji su napali Izrael 7. listopada prošle godine.

Glasnogovornik izraelske vlade rekao je jučer da "nijedna sila na Zemlji neće spriječiti Izrael da zaštiti svoje građane i krene na Hamas u Gazi".

Odluka protiv Izraela najvišeg suda UN-a mogla bi povećati diplomatski pritisak na Netanyahuovu vladu

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je da vojska djeluje "pažljivo i precizno" u Rafahu, gdje su stotine tisuća Palestinaca potražile utočište od izraelskog bombardiranja i operacija drugdje u palestinskoj enklavi. Odluka protiv Izraela najvišeg suda UN-a mogla bi povećati diplomatski pritisak na vladu premijera Benjamina Netanyahua.

Nekoliko europskih zemalja objavilo je u srijedu da će priznati palestinsku državu, a glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICC), također sa sjedištem u Haagu, objavio je u ponedjeljak da je podnio zahtjev za uhidbene naloge protiv Netanyahua i ministra obrane Yoava Gallanta, kao i čelnika Hamasa.

ICJ prethodnonije prihvatio zahtjev Izraela da odbaci cijeli slučaj

ICC procesuira pojedince za navodne ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, dok je ICJ najviši sud UN-a za sporove među državama. ICJ prethodnonije prihvatio zahtjev Izraela da odbaci cijeli slučaj.

Sud mu je naredio da spriječi djela genocida nad Palestincima i omogući dotok humanitarne pomoći, a pritom nije naredio zaustavljanje izraelskih vojnih operacija.

Izrael je započeo napad na Gazu nakon što su militanti predvođeni Hamasom upali u južni Izrael, ubivši 1200 ljudi i zarobivši više od 250 talaca, prema izraelskim podacima.

Od tada je više od 35.000 Palestinaca ubijeno u ofenzivi, prema podacima ministarstva zdravstva Gaze.

Pročitajte više